Producţia industrială a crescut cu 6,1% în primele cinci luni dar a început să scadă în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia industrială a crescut în primele cinci luni cu 6,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut şi cu 5,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia a fost susţinută de industria prelucrătoare (care a crescut cu 7,8% ca serie brută) şi cea extractivă (6,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut, însă, cu 6,9%.

„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,9%), în industria bunurilor de capital (+10,8%), în industria bunurilor intermediare (+7,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,3%). Industria energetică a scăzut cu 6,7%”, se arată într-un comunicat al INS.

În mai producţia industrială a scăzut faţă de luna anterioară cu 7,4% ca serie brută şi cu 10,7% ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Comparativ cu mai 2012 indicatorii sunt mai mici cu 2,1%, respectiv cu 1,2%.

Motorul Europei s-a gripat

Aceasta vine ca urmare a intensificării problemelor din zona euro şi ca urmare a problemelor întâmpinate de China. Reuters scria în luna mai că exporturile germane au scăzut în luna mai cu 2,4%, cel mai mult din 2009 încoace iar producţia industrială a înregistrat şi ea un minus de 1%, mult peste aşteptări. Livrările către zona euro, unde Germania expediază 40% din bunurile produse, s-au prăbuşit cu 9,6% în luna mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2012.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite