Noi probleme în Europa: exporturile Germaniei au scăzut cel mai mult din 2009 încoace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania, supranumită "motorul Europei" s-a cam gripat
Germania, supranumită "motorul Europei" s-a cam gripat

Exporturile germane au scăzut în luna mai cel mai mult din 2009 încoace, iar producţia industrială a înregistrat şi ea un minus, sugerând că cea mai mare economie a UE are probleme din cauza cererii slabe din Europa şi, mai nou, a Chinei, scrie Reuters.

Aceasta mai notează şi că o creştere a importurilor indică o cerere internă robustă. Combinate cu scăderea puternică a comenzilor din industrie şi cu o contracţie a sectorului manufacturier, datele subliniază cum Germania începe să sufere.

Bastion al zonei euro în primii ani de criză, economia Germaniei a scăzut la finele lui 2012 şi a evitat la limită recesiunea la începutul anului 2013. Exporturile – coloana vertebrală a economiei germane – au scăzut cu 2,4% în luna mai, mult peste estimările medii de 0,4%. Livrările către zona euro, unde Germania expediază 40% din bunurile produse, s-au prăbuşit cu 9,6% în luna mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2012. 

Producţia industrială a scăzut şi ea cu 1% în mai, de două ori mai mult decât previziunile şi cea mai mare scădere din octombrie încoace.

Guvernul se aşetaptă ca exporturile să afecteze Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, dar se sprijină pe consumul privat, stimulat de salariile mai mari, o piaţă a muncii robustă şi o inflaţie moderată.

Importurile au urcat cu 1,7%, ceea ce înseamnă o veste bună pentru Guvern, pentru că nemţii cumpără mai multe bunuri de peste hotare.

Surplusul comercial a scăzut la doar 14,1 miliarde de euro, de la 17,5 miliarde în aprilie.

Cu toate aceste date cenuşii, Germania depăşeşte celelalte mari puteri ale zonei euro: deficitul comercial al Franţei a crescut puternic în luna mai, în timp ce producţia industrială a Spaniei a a scăzut pentru cea de-a 21-a de luna consecutivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite