Producătorii de cipuri din Taiwan se îndreaptă spre Japonia, pe măsură ce decuplarea de China accelerează

0
Publicat:

Eforturile Japoniei de a-și reconstrui industria semiconductoarelor primesc un impuls pe măsură ce tot mai multe companii taiwaneze producătoare de cipuri se extind în această națiune - nu numai pentru a susține o nouă fabrică de cipuri, ci și entuziasmate de perspectivele sectorului japonez.

foto cip
Producătorii de cipuri din Taiwan se îndreaptă spre Japonia

Afluxul are loc pe fondul schimbării alianțelor și a priorităților în industria mondială a cipurilor, în timp ce Statele Unite fac presiuni pentru a limita progresul Chinei în domeniul semiconductorilor de ultimă generație și pentru a consolida parteneriatele dintre aliații săi, transmite Reuters.

Ne așteptăm la o creștere a pieței japoneze de semiconductori, valorificăm continuu oportunitățile ASIC din Japonia și ne angajăm deja în mai multe proiecte bune”, a declarat Hiroyuki Furuzono, director general al Alchip Japan.

Cel puțin nouă firme taiwaneze producătoare de cipuri și-au înființat sau și-au extins operațiunile în Japonia în ultimii doi ani, potrivit celui mai recent raport realizat de analiștii Reuters.

Compania de proiectare de cipuri eMemory Technology, de exemplu, a deschis un birou în urmă cu doi ani în Yokohama, care se învecinează cu Tokyo, și are 11 angajați după ce a făcut angajări de la conglomerate japoneze care dominau cândva industria.

După ce am construit biroul de acolo, primim comunicări mai frecvente cu clienții și aceștia sunt mai dispuși să vorbească în japoneză cu oamenii noștri locali, așa că vedem că afacerile sunt în plină expansiune”, a declarat președintele eMemory, Michael Ho.

Mai multe firme taiwaneze din sectorul cipurilor analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și spori prezența sau de a face prima lor incursiune în Japonia, au declarat sursa și o altă persoană care are cunoștință de acest lucru, adăugând că yenul slab a facilitat astfel de decizii.

Sursele au refuzat să fie identificate, deoarece informațiile nu erau publice, susține Reuters.

În timp ce Japonia încă se mândrește cu producători de top de materiale și echipamente pentru semiconductori, și-a văzut cota de piață globală de producție de cipuri scăzând la 10%, de la aproximativ 50% în anii 1980, în urma tensiunilor comerciale cu SUA și a concurenței din partea rivalilor sud-coreeni și taiwanezi.

Dar în ultimii ani, Japonia a investit sume uriașe pentru a-și reconstrui sectorul de fabricare a cipurilor, recunoscând că semiconductoarele sunt vitale pentru securitatea economică și stimulată de lipsa globală de cipuri în timpul pandemiei, precum și de încurajările Washingtonului.

Sâmbăta aceasta, TSMC, cunoscută în mod oficial sub numele de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, va organiza ceremonia de deschidere a primei sale fabrici de pe insula sudică Kyushu, un centru de producție de cipuri.

Planul în curs de desfășurare contrastează cu construcția problematică a fabricii TSMC din Arizona. Aceasta tocmai a anunțat, de asemenea, planurile pentru o a doua fabrică în Japonia, ceea ce ridică investiția totală în această întreprindere la peste 20 de miliarde de dolari.

Gigantul producător de cipuri, potrivit Reuters, consideră că Japonia se potrivește în mod natural în ceea ce privește o cultură de muncă harnică și un guvern cu care este ușor de negociat și care este generos cu subvențiile.

Puterea de bază a unei țări puternice în domeniul semiconductorilor nu constă doar în firmele de top, ci și într-un ecosistem robust”, a declarat Nori Chiou, director de investiții la White Oak Capital.

Sprijinul guvernamental proactiv al Japoniei, marcat de subvenții substanțiale și interferențe politice minime, o diferențiază, favorizând un progres superior în comparație cu multe alte țări”.

Pe lângă TSMC, întreprinderea Rapidus, o turnătorie de cipuri susținută de guvernul japonez, intenționează să producă în masă cipuri pe insula nordică Hokkaido începând cu 2027. Powerchip din Taiwan, caută, de asemenea, subvenții guvernamentale pentru a înființa o turnătorie de 5,4 miliarde de dolari în Japonia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite