Producătorii de băuturi alcoolice: Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va duce la concedieri

0
Publicat:

Spirits România solicită premierului și ministrului Finanțelor adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei la alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflația, argumentând că șocul unei noi majorări semnificative a accizei va duce la concedieri.

Sticle cu bîuturi spirtoase de diferite feluri
Producătorii de alcool spun că indexarea accizei cu inflația va crește piața neagră

Reprezentanții Spirits solicită adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei pentru alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflația. 

„Spirits România, asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România, vă roagă să aveți disponibilitatea de a vă implica în rezolvarea unei situații care poate avea efecte deosebit de grave, atât economice cât și sociale.

Ne referim aici la actualizarea cu inflația a valorii accizei pentru alcoolul etilic, care ar putea crește cu peste 50% în anul 2025, dacă se vor menține prevederile actuale din Codul Fiscal. Această creștere ar avea consecințe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar și efecte sociale deosebit de grave determinate de creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieți omenești”, se arată în scrisoarea trimisă oficialilor.

Semnatarii arată că industria numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut. „Deși consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant și semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflația a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori”, susțin reprezentanții Spirits.

Industria va fi nevoită să opereze concedieri

Aceștia subliniază faptul că șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârșitoare de producători români, va duce la creșterea pieței negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat.

Vă aducem în atenție faptul că, într-o foarte recentă cercetare sociologică, un procent semnificativ de consumatori români (34%) au spus că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoșteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoșteau. Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenți a indicat ca motiv prețul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine.

Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piața neagră, care crește cu orice mărire a prețului băuturilor ieftine. Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci și un pericol major pentru sănătatea populației, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecțiuni grave sau chiar la pierderi de vieți omenești”, se arată în document.

Nu cer regim favorizant, doar mai multă predictibilitate

Pe de altă parte, producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România spun că „nu cer un regim favorizant ci doar o abordare echitabilă, care să protejeze producătorii locali și consumatorul român de băuturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuția economică și impactul social al industriei noastre”.

În consecință, producătorii cer autorităților să ia în considerare„ adoptarea unui calendar de creștere graduală și pentru acciza la alcoolul etilic, în interesul industriei, al consumatorului si al economiei românești, în general”. „Credem că modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar și nu avantajând o industrie sau alta”, se menționează în scrisoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite