Ce afaceri învârt austriecii în România. Analist: Sunt printre cei mai feroce investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loviți puternic de sistarea livrărilor de gaz rusesc, de care erau dependenți în proporție de 80% la începutul războiului din Ucraina, austriecii au profitat de deschiderea României către Occident.

OMV este cea mai profitabilă companie austriacă din România
OMV este cea mai profitabilă companie austriacă din România

Specialiștii consultați de „Adevărul” spun că austriecii au profitat de deschiderea României către Occident și de aderarea la UE și au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate.

Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori din economia românească. Au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre şi au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul economic Adrian Negrescu.

În topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România se află, pe lângă bine cunoscuta OMV Petrom (care se pare că ar face lobby pe lângă autorități pentru modificarea Legii offshore), și companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi (Porr și Strabag), din industria bancară și de asigurări (subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări), industria auto (Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW), dar și industria farma (Farmexim și Help Net), potrivit termene.ro.

De departe, cele mai importante sunt însă companiile din energie: OMV Petrom cu un profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021 (la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei), MET România Energy cu un profit net de aproape 97 de milioane de lei și Linde Gaz România, din Timiș, cu un profit net de 236,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar trei ori mai mare: 767,4 milioane de lei.

Holzindustrie Schweighofer, pe locul 3 în topul celor mai profitabile afaceri

Și controversata companie Holzindustrie Schweighofer SRL, care se numește acum HS Timber Productions SRL, se află pe locul trei în topul afacerilor austriece din România, cu un profit net de 624,6 milioane de lei în 2021, la o cifră de afaceri de puțin peste 3,1 miliarde de lei.

HS Timber Group este o companie din Austria ce are ca obiect principal de activitate prelucrarea materialelor lemnoase, fiind de asemenea prezentă în bioenergie și afaceri imobiliare.

Compania este activă în România din anul 2002 cu o primă fabrică deschisă în anul 2003. În prezent, compania este lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 3.100 de angajați în cele două unități de producție din România și este, de asemenea, activă în Austria, Germania, Finlanda. Deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Sebeș, o unitate de producție a grinzilor lamelare la Rădăuți, o fabrică de panel la Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret.

În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României. Ulterior, firma a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului. În 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la sediul societății, într-un dosar privind defrișări ilegale.

image

OMV, lobby pe Legea offshore

Președintele României a primit pe 21 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o delegație a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al companiei, Alfred Stern. Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat activitatea și planurile de investiții din România. Aici trebuie precizat că guvernul austriac deține aproape 32% din compania OMV. „Cu această ocazie, președintele a reiterat importanța strategică a proiectului pentru România și a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatării offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea de specialitate este una favorabilă și se află în vigoare”, se mai preciza în comunicatul redactat la Cotroceni.

La finalul lunii septembrie, OMV Petrom anunța public că are nevoie de clarificări privind Legea offshore, pentru a demara extracţia de gaze din Marea Neagră.

Acest proiect schimbă regulile jocului pentru compania noastră şi pentru întreaga ţară, prin securitatea energetică pe care o conferă şi pentru faptul că transformă ţara în hub regional. Proiectul este esenţial pentru ţară, întrucât producţia offshore de gaze este în declin şi este important să vedem surse noi“, a spus atunci Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Potrivit acesteia, OMV Petrom a devenit operatorul acestui proiect la 1 august, după finalizarea tranzacţiei prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil.

Demn de menționat este și că, în septembrie 2018, directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, publicațiile externe și competitorii companiei acuzând că societatea este controlată de Moscova.

Potrivit expertului consultat de „Adevărul“, austriecii n-ar avea niciun motiv să îşi „strice piaţa”, să își „faulteze businessurile” prin respingerea vizei Schengen. „Le-ar ușura și mai mult tranzitul de mărfuri și le-ar securiza potențialul de creștere a afacerilor. Spre deosebire de politicienii de la Viena, populiști și în căutare de subiecte electorale, oamenii de afaceri austrieci văd pragmatic problema și, din discuțiile pe care le-am avut cu mulţi dintre ei, susțin o integrare completă a României în Schengen”, a menționat specialistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite