Previziuni de bun augur: Economia mondială îşi va reveni până în 2021. Ce se întâmplă dacă vine şi al doilea val

0
0

Economiştii Morgan Stanley cred că economia mondială îşi va reveni până la finalul anului, scrie Biziday, citând declaraţiile date de postului CNBC.

Stephen Roach, fost preşedinte Morgan Stanley pentru zona Asia a declarat la CNBC că peisajul valutar internaţional se schimbă fundamental, pe fondul deficitelor uriaşe pe care guvernul Statelor Unite le va face în actuala criză, scrie biziday.ro.

“Economia Statelor Unite avea oricum dezechilibre serioase, cronice. În acelaşi timp, America se îndepărtează de globalizare şi încearcă să se decupleze de la restul lumii, iar aceasta este o combinaţie letală”, a argumentat Roach, care crede că în următorii unu-doi ani, moneda americană va pierde până la 35% în faţa altor valute importante.

În ultimii ani dolarul s-a apreciat faţă de celelalte valute, inclusiv faţă de euro, dar pierde teren de mai bine de o lună.

Pe de altă parte, un raport dat publicităţii de Morgan Stanley (Bloomberg) arată că economia mondială a intrat deja într-un nou ciclu de expansiune, după căderea masivă din timpul perioadei de restricţii. Pentru a doua parte a anului ei prevăd o recuperare “în V”.

Ei admit faptul că 90% dintre ţări vor înregistra anul acesta recesiune, dar susţin că, deşi adâncă, aceasta va fi scurtă, iar în ultimul trimestru din 2020 producţia va reveni la nivelul de dinainte de pandemie, chiar şi în situaţia unui al doilea val al coronavirus. 

Argumentele lor se referă mai ales la stimulii fiscali şi financiari oferiţi de diferitele guverne. În scenariul nostru de bază, am asumat un al doilea val al epidemiei, care ar trebui să lovească până la toamnă, dar el va putea fi gestionat doar cu carantine selective, locale. În cel mai pesimist scenariu, am luat în calcul reintrarea în carantină strictă, situaţie în care nu vom mai vorbi despre o recuperare rapidă, ci despre o a doua cădere economic, în W” se arată în nota Morgan Stanley.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite