Preţurile petrolului au închis în scădere marţi chiar şi după ce OPEC a anunţat că ar putea suspenda participarea Rusiei la acordul privind producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preţurile petrolului au închis în scădere marţi, inversând creşterile iniţiale, după o informaţie potrivit căreia unii membri ai OPEC analizează ideea suspendării participării Rusiei la un acord de producţie de petrol, transmite Reuters.

Excluderea Rusiei din OPEC+, care grupează membrii cartelului şi aliaţii acestuia, ar putea deschide calea pentru ca alţi producători să pompeze mult mai mult ţiţei, lucru cerut de SUA şi statele europene, a relatat Wall Street Journal, citând delegaţii OPEC.

Preţul petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,4%, la 114,67 dolari barilul, faţă de închiderea de vineri. Preţul a atins în timpul tranzacţiilor cel mai ridicat nivel din 9 martie.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în iulie, care expiră marţi, a crescut cu 1%, la 122,84 dolari pe baril, după ce a urcat mai devreme la 125,28 dolari - cel mai ridicat nivel din 9 martie. Contractul cu livrare înaugust, mai activ, a atins un maxim de 120,80 dolari în timpul şedinţei, dar a închis în declin cu 1,7%, la 115,60 dolari pe baril.

”Suspendarea Rusiei din OPEC+ ar putea fi un precursor pentru ca Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite să-şi folosească capacitatea de producţie de rezervă, pentru că ar simţi că nu mai au un acord privind cotele de producţie care trebuie să recunoască interesul Rusiei”, a spus Andrew Lipow, de la firma Lipow Oil Associates din Houston.

Ambele benchmark-uri au încheiat luna mai în creştere pentru a şasea lună consecutiv, avansând cu aproximativ 75% în această perioadă.

Liderii UE au convenit, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia, cea mai dură sancţiune a blocului de până acum împotriva Moscovei de la invazia Ucrainei în urmă cu trei luni.

Odată adoptate pe deplin, sancţiunile asupra ţiţeiului vor fi adoptate treptat în şase luni şi asupra produselor rafinate peste opt luni.

Embargoul scuteşte petrolul livrat prin conducte din Rusia ca o concesie pentru Ungaria.

OPEC+, care reuneşte membrii cartelului şi producătorii aliaţi, între care Rusia, urmează să respecte o creştere modestă a producţiei în iulie, de 432.000 de barili pe zi, au declarat surse OPEC+.

”Scăderea exporturilor de ţiţei ruseşti va menţine preţurile ridicate în acest an, deşi ne aşteptăm ca volume mai mari non-ruseşti, în special de la membrii OPEC şi America de Nord, să contribuie la scăderea preţurilor de la aproximativ 120 de dolari pe baril în prezent la 100 de dolari până la sfârşitul anului”, a scris într-o notă economistul Edward Gardner Capital Economics.

Producţia de ţiţei din SUA a crescut în martie cu peste 3%, până la 11,7 milioane bpd, cel mai mult din noiembrie, potrivit guvernului. Cu toate acestea, producţia a întârziat să se redreseze după impactul pandemiei de coronavirus şi este încă mult sub nivelul record de 12,3 milioane de bpd din 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite