Preţurile petrolului au atins noi niveluri-record, în perspectiva sancţiunilor împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile petrolului au atins joi noi niveluri-record, în condiţiile în cae traderii se pregătesc pentru reintroducerea de către Statele Unite a sancţiunilor împotriva Iranului, care este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din cadrul OPEC, pe o piaţă în care oferta este deja limitată, relatează Reuters.

Statele Unite intenţionează să impună sancţiuni împotriva Iranului, care produce circa 4% din livrările mondiale de petrol, după ce au abandonat un acord convenit la sfârşitul anului 2015, care limitează programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor americane şi europene.

Cotaţiile petrolului au crescut puternic ca reacţie la măsurile anunţate de Washington.

Contractele futures pentru petrolul Brent au atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014, de 77,89 dolari pe baril, la ora 7.00 GMT (9.00 ora României), fiind cu 0,9% peste închiderea de miercuri.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a marcat la rândul său un nou maxim după noiembrie 2014, de 71,84 dolari pe baril, revenind apoi la 71,78 dolari pe baril, cu 0,9% pestre închiderea zilei precedente.

În China, cel mai mare cumpărător de petrol iranian, contractele futures de la bursa din Shanghai au înregistrat cea mai mare creştere de la lansarea acestora pe piaţă, în luna martie, avansând cu peste 4,5%, la 75 de dolari pe baril.

Analiştii au speranţe reduse că opoziţia faţă de sancţiuni va preveni reintroducerea lor.

Europa şi China nu se vor combate sancţiunile. Vor protesta şi le vor accepta. Realist vorbind, nimeni nu va opta pentru Iran în detrimentul SUA, potrivit firmei de consultanţă FGE.

”Credem că limita anterioară, a unor exporturi de 1 milion de barili de petrol pe zi (impusă în perioada sancţiunilor precedente) va fi reintrodusă. Ca şi atunci, pentru a ajunge la nivelul respectiv vor avea loc mai multe runde de reduceri”, a scris fondatorul şi preşedintele FGE, Fereidun Fesharaki, într-o notă adresată clienţilor.

Acesta consideră că preţurile petrolului vor creşte în mod sigur, posibil până la 90-100 de dolari pe baril.

Banca americană Goldman Sachs estimează că reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului şi riscurile pentru livrările de petrol ale altor furnizori, în special ale Venezuelei, măresc mult probabilitatea ca preţul petrolului Brent să ajungă în vară la 82,5 dolari pe baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite