Preţurile au crescut cu 0,3% în noiembrie faţă de luna precedentă. Cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult, citricele s-au ieftinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofii s-au scumpit cel mai mult în luna noiembrie, dar şi în primele 11 luni din acest an
Cartofii s-au scumpit cel mai mult în luna noiembrie, dar şi în primele 11 luni din acest an

Preţurile de consum au crescut cu 0,31% în noiembrie faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -1,1%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în noiembrie la cartofi şi fructe proaspete, iar cele mai mari ieftiniri – la citrice.

Mărfuri nealimentare s-au scumpit fata de luna anterioară cu 0,5%, pretul serviciilor a urcat cu 0,3%, iar la alimente preturile au stagnat. 

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în noiembrie faţă de luna anterioară la cartofi (2,8%), la fructe proaspete (2,74%), alte legume şi conserve de legume (2,67%) şi la ţigări (2,38%). Cele mai însemate ieftiniri s-au consemnat la citrice şi alte fructe meridionale (-12,96%), la energie termică (-2,03%) şi cu mai puţin de 1% la carne de bovine, porcine şi de pasăre, unt, băuturi alcoolice, detergenţi, medicamente şi transport rutier. 

Comparativ cu decembrie 2014, cel mai mult au avansat preturile legumelor (4,5%), cu o crestere de 16% la cartofi.

În luna noiembrie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu noiembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 33,9%, arata INS, intr-un comunicat. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 28,6%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite