Preţul lemnului de foc ar putea fi plafonat pentru o perioadă de 6 luni

0
Publicat:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni, informează instituţia.

Ministerul Mediului ar putea limita și exporturile de lemn de foc, Foto: Shutterstock
Ministerul Mediului ar putea limita și exporturile de lemn de foc, Foto: Shutterstock

În urma deciziei Coaliției de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.”, au transmis reprezentanții MMAP.

În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

Ajutor pentru lemnul de foc destinat încălzirii

În luna august, ministrul Tanczos Barna anunța că Ministerul Mediului propune ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de foc, indiferent de categoria socială, să primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc.

Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (...) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (...) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (...) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente", a menţionat Tanczos, într-o intervenţie la Digi 24 în data de 26 august.

Oficialul preciza, totodată, că lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii vor putea primi acest nou tip de subvenţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite