Ministrul Energiei: Am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite

0
Publicat:

Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale a ajuns la nivelul de 79% şi până la finele săptămânii va depăşi pragul de 80%, a anunţat miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

La nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%, Foto: Shutterstock
La nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%, Foto: Shutterstock

Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri n.r) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene. Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă", a spus ministrul, informează Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, în discursul său anual privind starea UE, susţinut la Strasbourg în plenul Parlamentului European, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat. Dar, din păcate, acest lucru nu va fi suficient", a spus von der Leyen.

După întâlnirea de vinerea trecută, miniştrii Energiei din Uniunea Europeană se vor reuni pe 30 septembrie pentru a discuta măsurile de urgenţă propuse de Comisie în vederea stopării creşterii preţurilor gazelor şi energiei electrice cauzate de războiul din Ucraina, a anunţat marţi ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează AFP.

Pe 30 septembrie vom termina ceea ce am început (...): Tocmai am convocat o altă şedinţă extraordinară a Consiliului Miniştrilor Energiei pentru a discuta propunerile Comisiei”, a postat pe Twitter ministrul.

Tot miercuri, Președintele CE, Ursula von der Leyen, a adăugat că blocul comunitar discută de asemenea plafonarea preţurilor energiei şi lucrează la stabilirea „unui preţ de referinţă mai reprezentativ pentru gaze”, decât cel de la hub-ul TTF de la Amsterdam. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, săptămâna trecută, că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti.

Astfel, la întâlnirea din 9 septembrie, miniștrii energiei din UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului gazului rusesc. Țările care importă cantități mari se tem că Rusia va reacționa prin oprirea tuturor fluxurilor de gaze, aruncându-le în recesiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite