Preţul alimentelor a scăzut cu 1,6% în iulie faţă de iunie. Cartofii, vedeta scumpirilor din primăvară, s-au ieftinit cu aproape 12%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile bunurilor de consum au scăzut cu 0,34% în iulie faţă de luna iunie, evoluţie determinată de ieftinirea cu 1,6% a alimentelor. Rata anuală a inflaţiei a fost în iulie de 4,41%, pe fondul creşterii preţurilor la mărfurile nealimentare cu 5,46%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în iulie, comparativ cu iunie, la legume (de 16,6%) şi la cartofi, vedeta scumpirilor din ultimele luni. Preţul cartofilor a scăzut cu 11,6% în intervalul menţionat. De asemenea, ieftiniri au înregistrat fructele proaspete (8,9%). Scăderi nesemnificative s-au înregistrat şi la ulei, mălai, făină şi zahăr. 

Preţurile pentru produsele nealimentare au crescut în iulie cu 0,48% faţă de luna precedentă. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze, respectiv 7,92%. Energia electrică s-a ieftinit însă cu 2,08%, autoturismele şi piesele de schimb cu 0,32%, iar produsele cultural-sportive cu 0,07%. 

Tarifele din servicii au crescut cu 0,28% în intervalul menţionat. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pentru apă, canal şi salubritate (3,03%). Scăderi uşoare s-au înregistrat la chirii, iulie fiind prima lună de vacanţă, iar studenţii părăsesc oraşele cu mari centre universitare, la transport aerian şi la serviciile de telefonie.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite