Cea mai optimistă prognoză: inflaţia se înjumătăţeşte până în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua prognoza de inflatie se bazeaza pe reducerea TVA la paine
Noua prognoza de inflatie se bazeaza pe reducerea TVA la paine

Decizia Guvernului de a reduce TVA la produsele de panificatie pana la 9% a determinat economistii sa isi revizuiasca prognozele. Banca centrala este asteptata sa isi ajusteze in jos prognoza miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. Afla care este cea mai optimista estimare pentru evolutia preturilor in toamna.

Daca in luna iunie inflatia anuala a ajuns la 5,4%, analistii se asteapta la o temperare abrupta in a doua parte a anului si chiar la niveluri modice in prima parte din 2014.

Economistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca, dupa evolutiile din ultima perioada, mai exact ca urmare a reducerii TVA la produsele de panificatie, banca si-a actualizat prognoza de inflatie si se asteapta ca si BNR sa isi revizuiasca puternic estimarile.

"Noi estimam ca inflatia anuala va cobori la 2,6-2,7% in septembrie si chiar la 1,6-1,7% in februarie anul viitor", a declarat pentru Wall-Street.ro Ionut Dumitru.

Noua prognoza de inflatie se bazeaza pe reducerea TVA la paine, care daca s-ar transmite integral in pretul painii ar insemna o scadere a pretului de 12%. Totusi, Dumitru a luat in calcul o transmisie in proportie de 50%, ceea ce inseamna un pret mai mic cu circa 6%.

"Tinand cont ca painea are o pondere de 7% in cosul INS, doar din reducerea pretului ca urmare a taierii TVA inflatia se va tempera cu 0,42%", a explicat Dumitru, care a subliniat ca cel mai probabil in august si septembrie vom avea deflatie.

Citiţi continuarea articolului pe wall-street.ro

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite