Preț șocant. Gâtul de miel se vinde cu 36 de lei kilogramul în marile lanţuri de magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația Pro Consumatori (APC) a monitorizat şi în acest an preţurile la carnea de miel și a ajuns la concluzia că este influențat de raportul dintre cerere și ofertă, a transmis ONG-ul

image

„Faţă de anul trecut preţurile la sortimentele de carne de miel au înregistrat o creştere medie de 20% în marile lanţuri de magazine, astfel: la carcasa de miel preţul variază între 49 de lei/kg și 60 de lei/kg, pulpa de miel cu os şi cotletul de miel cu os se vând cu 65 de lei/kg, organele de miel se vând cu 60 de lei/kg, spata de miel se vinde cu 55 lei/kg, ceafa de miel se vinde cu 55 lei/kg, pieptul de miel se vinde cu 46 lei/kg şi gâtul de miel se vinde cu 36 lei/kg.

Dintre cauzele care au favorizat practicarea unor astfel de preţuri la carnea de miel, menţionăm:

1. Prețul piperat al cărnii de miel din marile lanțuri de magazine se explică prin adaosul comercial de la 100% la 150% practicat de ele. Acest fapt este susţinut şi de existenţa unui singur furnizor de carne de miel în cazul fiecărui lanţ de magazine. Legal ar fi fost să existe concurenţă în aceste magazine prin facilitarea accesului a mai multor crescători de oi cu sistem de abatorizare, fapt care ar fi dus la preţuri mult mai mici la carnea de miel.

2. România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creșterea ovinelor și caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale. România deține efective suficiente de miei care să ducă la formarea unui preț corect pentru participanții la piața cărnii de miel, crescătorii de ovine, comercianţii și consumatorii de carne de miel. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla şi dacă ar fi fost deschise suficiente puncte volante pentru sacrificarea mieilor în toate județele țării, în funcție de efectivul de ovine și caprine din fiecare județ, fapt care ar fi dus la crearea acelui echilibru dintre cerere și ofertă care face ca prețul să fie unul corect pentru toți participanții la piața cărnii de miel.

3. Închiderea pieţelor tradiţionale ale românilor prin Nota de serviciu nr. 26977/11.07.2018 emisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin care s-a decis “suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar”. Asupra acestei note nu s-a mai revenit, astfel că ţăranii şi micii fermieri nu au unde să-şi vândă mieii/iezii, astfel că sunt la mâna unor samsari care se ocupă de comerţul cu aceste animale în interiorul şi în afara ţării şi care le oferă preţuri de achiziţie care variază între 10 şi 15 lei/kg în viu.Un preţ corect pentru crescătorii de ovine/caprine ar fi de 20 de lei kilogramul în viu, ceea ce ar înseamna un preț după sacrificare de 30-33 lei/kg al carcasei de miel, având în vedere randamentul mieilor după sacrificare, care variază între 55% și 60%", a transmis ONG-ul

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite