Preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse, demisionează

0
Publicat:

Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank, cel mai mare acționar al Credit Suisse Group AG, a demisionat din funcție, invocând motive personale, la doar câteva zile după ce comentariile sale au contribuit la declanșarea unei scăderi a acțiunilor creditorului elvețian, relatează Bloomberg.

Preşedintele Saudi National Bank demisionează, Foto: Shutterstock
Preşedintele Saudi National Bank demisionează, Foto: Shutterstock

Acesta va fi înlocuit de directorul general al Saudi National Bank, Saeed Mohammed Al Ghamdi, conform unui comunicat publicat luni de Banca Naţională din Arabia Saudită.

Instituţia a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

Luna aceasta, Ammar Al Khudairy a exclus posibilitatea unor noi investiţii în Credit Suisse, susţinând că o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare. Apoi, acţiunile grupului bancar elveţian au scăzut la un nivel record iar turbulenţele s-au extins pe plan global.

Rivala UBS Group AG a acceptat să cumpere pentru trei miliarde de franci (3,3 miliarde de dolari) Credit Suisse pentru a restabili încrederea, într-o tranzacţie sprijinită de Banca Naţională a Elveţiei şi Guvernul de la Berna.

Saudi National Bank, care a refuzat să ajute financiar Credit Suisse - al cărei principal acționar era -, a transmis săptămâna trecută că a pierdut 1 miliard de dolari după preluarea băncii elvețiene de către UBS.

Saudi National Bank – cel mai mare acționar al Credit Suisse – a confirmat lunea trecută pentru CNBC că a fost afectată de o pierdere de aproximativ 80% din investiția sa.

Prăbușirea Credit Suisse a survenit după mulți ani de scandaluri, pierderi de miliarde de dolari, schimbări de conducere și o strategie care nu a reușit să inspire încredere investitorilor.

În februarie, banca – a doua ca mărime din Elveția – a raportat cea mai mare pierdere anuală de la criza financiară din 2008, după ce clienții au retras peste 110 miliarde de franci.

În decembrie 2022, Credit Suisse a strâns fonduri de aproximativ 4 miliarde de dolari de la investitori, inclusiv de la mari bănci din Golf și fonduri suverane precum Saudi National Bank, Qatar Investment Authority și Saudi Olayan Group. Fondul suveran de avere al Norvegiei, Norges Bank Investment Management, este, de asemenea, un acționar majoritar.

Declinul brusc și brusc care a început în urmă cu câteva săptămâni și a dus la vânzarea de urgență a băncii este parțial vina Băncii Naționale Saudite, susțin unii specialiști.

Președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar Al Khudairy, a fost întrebat miercuri de Bloomberg dacă își va crește pachetul de acțiuni la creditorul elvețian în dificultate. Răspunsul său a fost „absolut nu, din multe motive în afara celui mai simplu motiv, care este de reglementare și statutar”.

Comentariul a declanșat panica investitorilor și a făcut ca acțiunile Credit Suisse să scadă cu 24% în timpul acelei sesiuni, deși declarația nu era de fapt nouă; banca saudită a declarat în octombrie că nu intenționează să-și extindă participațiile dincolo de actualul 9,9%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite