Cum atrage FED băncile străine în încercarea de a aduce noi clienți, în ciuda colapsului bancar din SUA

0
Publicat:

În ciuda problemelor pe care le au băncile americane, tot mai multe instituții se înghesuie să obțină dolari de la Rezerva Federală (FED) care oferă o serie de facilități pentru a atrage noi clienți.

Clădirea Rezervei Federale
Băncile străine stau la coadă pentru a obţine dolari de la Fed

Rezerva Federală americană a introdus noi facilități pentru a oferi băncilor centrale din străinătate acces la finanţare în dolari.

Facilitatea a fost accesată pentru o valoare record de 60 de miliarde de dolari, pe parcursul unei săptămâni de stres în sectorul bancar care a afectat pieţele financiare din întreaga lume, transmite Bloomberg.

Cererea record pentru Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility pusă la punct de Fed a venit în perioada 15 - 22 martie.

Fed nu a oferit informaţii cu privire la identitatea băncilor care au accesat facilitatea.

„Cineva, undeva are nevoie de finanţare în dolari", spune Antoine Bouvet, analist şef la ING Bank NV. Acesta subliniază că "deocamdată, nu este o mare îngrijorare având în vedere cum evoluează swap-urile valutare precum şi accesarea redusă a liniilor FX în dolari".Facilitatea oferită de Rezerve Federală americană a fost introdusă în timpul pandemiei şi a fost concepută pentru a reduce orice presiune pe pieţele mondiale de finanţare în dolari. Instrumentul permite băncilor centrale străine să îşi folosească deţinerile de titluri de stat americane drept garanţii pentru lichidităţi în dolari, care sunt la mare căutare în perioade de stres în sectorul financiar.

Cea mai recentă explozie a cererii pentru dolari de la Fed vine într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse Group AG de către rivala UBS. 

Potrivit analistului XTB Radu Puiu, problemele din sectorul bancar au evidențiat impactul pe care înăsprirea condițiilor monetare îl are asupra economiei. ,,Este un semnal al încetinirii economiei, scenariu dorit de către băncile centrale pentru a combate inflația puternică”, arată Radu Puiu.

Banca Centrală Europeană (BCE) a dat tonul după criza bancară, când investitorii erau indeciși cu privire la deciziile viitoare ale băncilor. Întrebarea era dacă instituțiile își vor continua dinamica politicii monetare sau vor menține dobânda cheie pentru a urmări efectul asupra sectorului bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite