Presa austriacă, despre Petrom: Acţiunile OMV ar putea ajunge la ruşii de la Gazprom sau ungurii de la Mol, nefiind exclusă însă o renaţionalizare

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

OMV ar putea renunţa la acţiunile pe care le deţine la compania românească Petrom, iar acestea ar putea ajunge la ruşii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL, scrie presa austriacă.

Într-o amplă analiză despre „aurul negru” al României publicată de Kurier, jurnalista austriacă Andrea Hodoschek susţine că participaţia deţinută de OMV în Petrom este una dintre „vacile de muls bani“ şi că o posibilă vânzare a filialei Petrom declanşează temeri în România.

„De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“, arată jurnalista austriacă.

Potrivit acesteia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze.

„Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă şeful OMV – Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu…“, se arată în analiză.

OMV ar putea vinde către Gazprom sau MOL

În aceste condiţii, atrage atenţia Hodoschek, o eventuală retragere a OMV din Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL-ul, compania maghiară de stat.

„O posibilă ieşire a OMV a atras deja atenţia politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe uşa din spate la resursele ţării, «aurul negru»”, se mai arată în material.

Or, din punct de vedere politic o astfel de soluţie nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relaţiile încordate cu Rusia lui Putin şi Ungaria lui Viktor Orban.

Romgaz ar putea prelua pachetul de acţiuni OMV

Conform jurnalului vienez, „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani”.

Concluzia analizei din presa austriacă este că, viitoarea strategie a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. Discuţiile încep din acest moment şi rămâne de văzut dacă OMV este dispus să renunţe la un sfert din producţia de petrol şi gaze.

„În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, şedinţele managementului încep în această săptămână. Există reţineri (se mai poate traduce şi ca rezistenţă, nota trad.) între angajaţi, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură.“

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite