Povestea baronului Philippe de Rothschild: pilot de curse, scenarist şi dramaturg, poet şi unul dintre cei mai de succes producători de vin din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronul Philippe de Rothschild iubea viaţa la ţară şi avea o pasiune imensă pentru vinuri FOTO maguytran-pinterville.com
Baronul Philippe de Rothschild iubea viaţa la ţară şi avea o pasiune imensă pentru vinuri FOTO maguytran-pinterville.com

Baronul Philippe de Rothschild este unul dintre membrii dinastiei bancare Rothschild a cărui viaţă pare desprinsă din filme: a fost pilot de curse, scenarist şi dramaturg, producător de film, poet şi unul dintre cei mai de succes producători de vin din lume. A fost arestat în Algeria, averea i-a cost confiscată, dar a luat-o de la capăt şi şi-a trăit pasiunea pentru vinuri până la moarte.

Baronul Philippe de Rothschild s-a născut la Paris în anul 1902, sub numele de Georges Philippe de Rothschild, fiind fiul cel mic al baronului Henri de Rothschild, dramaturg care a profesat sub numele de Andre Pascal.  La izbucnirea Primului Război Mondial, pe când baronul Philippe de Rothschild avea numai 12 ani, a fost trimis la podgoria familiei din satul Pauillac din Médoc. Acolo şi-a dezvoltat baronul dragostea pentru viaţa la ţară şi pentru viticultură. Afacerea cu vinuri a familiei Rothschild, dezvoltată încă din anul 1853, nu era pe atunci una prosperă, întrucât bunicul baronului nu îi dăduse prea multă importanţă. 

Philippe de Rothschild (13 aprilie 1902 - 20 ianuarie 1988) a avut o viaţă destul de controversată, stilul lui de viaţă fiind în puternic contrast cu tradiţiile aristocratice ale familiei Rothschild. În timpul anilor 1920, baronul trăia viaţa unui tânăr bogat, adesea în compania unor femei frumoase, de regulă actriţe, în unele dintre cele mai populare localuri de noapte din Paris. 

Pentru o scurtă perioadă de timp, Philippe de Rothschild a participat la curse Grand-Prix, moştenind pasiunea tatălui său pentru maşini de viteză. Pentru că nu dorea să-i fie cunoscută această pasiune, participa la competiţii sub numele Georges Philippe. Concura cu propria maşină, un Bugatti T35C, şi a avut un succes moderat, printre rauşite numărându-se locul al patrulea la Grand Prix-ul de la Monaco din 1929. La sfârşitul anului 1929, când începuse să iasă din anonimat, s-a retras brusc din aceste competiţii şi a ales să se concentreze pe afacerile cu vin ale familiei - Château Mouton Rothschild. 

Baronul Philippe de Rothschild iubea viaţa la ţară şi avea o pasiune imensă pentru vinuri FOTO

Deşi a fost preocupat de cursele de maşini şi de producerea filmului din 1932 Lac-aux-Dames (primul film franţuzesc cu sunet care a câştigat recunoaştere internaţională), Philippe şi-a dedicat energia şi ideile castelului Mouton Rothschild din Pauillac. El a preluat operaţiunile acestuia la numai 20 de ani, iar doi ani mai târziu, a venit cu o idee nemaiîntâlnită privind întregul proces de îmbuteliere a vinurilor la castel. Până atunci, producătorii vindeau în masă şi lăsau maturarea, îmbutelierea şi marketingul pe seama negustorilor de vin. Ideea lui Philippe de Rothschild era să menţină controlul asupra calităţii produsului său şi să permită marketingul propriului nume.

În 1932 a început să vândă vinul, considerat drept un low-cost din Bordeaux, sub numele Mouton Cadet. Produsul a avut atât de mult succes, încât în cele din urmă a fost nevoit să cumpere struguri din viile aflate în toată regiunea Bordeaux pentru a satisface cererea. Până la sfârşitul anilor 1930, vinurile Mouton Rothschild au fost recunoscute printre cele mai bune din lume. În prezent, Mouton Cadet este vinul roşu numărul unu în lume din punctul de vedere al vânzărilor.

În anul 1934, Philippe de Rothschild s-a căsătorit cu Elisabeth Pelletier de Chambure (1902-1945), fosta soţie a lui Marc Jonkheer de Becker-Rémy, un nobil belgian. Ei au avut doi copii -  pe Filipine Mathilde Camille de Rothschild (noiembrie 1933 - august 2014) şi Charles Henri de Rothschild (care s-a născut şi a murit în 1938). În cartea de memorii a baronului Rothschild se arată că acesta a avut o căsnicie plină de pasiune, dar, de asemenea, furtunoasă şi marcată de disperare. Dificultăţile cuplului s-au amplificat când singurul lor fiu s-a născut cu grave malformaţii şi a murit la scurt timp după naştere. Ulterior, cei doi s-au separat, iar soţia baronului a revenit la numele ei de fată.

Izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial a avut consecinţe grave asupra întregii familii Rothschild, care era de origine evreiască. După ocuparea germană a Franţei, părinţii baronului Philippe de Rothschild s-au retras în regiunea sigură Lausanne din Elveţia, iar conacul din Paris a devenit centrul comandei navale germane. 

Deşi a fost solicitat să lupte în aviaţia franceză, căderea abruptă a Franţei a avut drept consecinţă arestarea lui Philippe în Algeria de guvernul de la Vichy, în septembrie 1940, iar proprietatea sa a fost confiscată. Cetăţenia sa franceză a fost revocată pentru ceea ce „The New York Times“ descria drept „părăsirea Franţei fără permisiune oficială sau un motiv valid“. A fost eliberat opt luni mai târziu, în aprilie 1941, Philippe Rothschild a ajuns în Anglia, unde s-a alăturat Forţelor Libere Franceze ale generalului Charles de Gaulle. Armata germană a produs daune majore proprietăţii sale, dar, împreună cu câţiva angajaţi dedicaţi, a reuşit să restabilească afacerea, iar până la începutul anilor 1950 începuse să producă din nou vin. 

Totodată, s-a întors şi în lumea teatrului, unde a început să scrie piese de teatru în engleză şi franceză, cum ar fi piesa Amantul doamnei Chatterley, bazată pe romanul lui D.H. Lawrence, devenit ulterior scenariu de film. De asemenea, a continuat să scrie poezii. 

În 1954, baronul Philippe de Rothschild s-a recăsătorit cu o amantă mai veche, Pauline Fairfax Potter, şeful designerului de modă Hattie Carnegie. Pauline Fairfax Potter şi-a folosit talentele estetice pentru a ajuta la restaurarea unei clădiri vechi de depozitare de pe proprietatea baronului, transformând-o într-o casă magnifică.

Dezvoltarea cramei a continuat, iar în 1960 Rothschild a anunţat realizarea unui joint venture cu producătorul american de vin Robert Mondavi, alături de care a fondat crama Opus One din California. Baronul Philippe de Rothschild a rămas activ în afacerea cu vinuri până la moartea sa din 1988, la 85 de ani, şi a fost preluată de fiica sa, Philippine, care, pe lângă pasiunea pentru vin a tatălui său, a moştenit-o şi pe cea pentru teatru, devenind actriţă ce juca sub numele de scenă Philippine Pascal.

Baronul Philippe de Rothschild
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite