Popriri ridicate automat. Cîţu: Softul este gata. Dăm ordonanţă. Nu vor mai fi toate conturile blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu susţine că în acest an vrea informatizarea ANAF FOTO Eduard Enea
Florin Cîţu susţine că în acest an vrea informatizarea ANAF FOTO Eduard Enea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat miercuri la Adevărul Live că ANAF a finalizat softul pentru popriri, astfel încât să nu mai fie blocate simultan toate conturile unui contribuabil, iar Fiscul să ridice automat popririle. Guvernul va da o ordonanţă în acest sens joi sau săptămâna viitoare.

„Avem deja pregătită documentaţia, este o modificare de cod de procedură fiscală. Softul este gata în ANAF, în ceea ce priveşte popririle. Va fi un soft foarte simplu, în care anunţă şi angajatorul şi banca, banii vor fi luaţi într-o anumită ordine dintr-un cont şi nu vor mai fi toate conturile blocate şi se ridică automat poprirea. Totul este pus la punct. Am fost foarte implicat în a mă asigura că după ce s-a plătit datoria să nu mai rămână conturile poprite, să nu trebuiască să anunţi toate băncile. Să fie totul mai simplu: s-a plătit datoria, se ridică poprirea de pe cont”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat când să ne aşteptăm ca modificarea să se aplice, ministrul Finanţelor a declarat că va fi dată o ordonanţă de urgenţă. „Dacă nu mâine, săptămâna viitoare. Va include aceste modificări de cod de procedură fiscală. Softul este gata. Ar trebui să fie cât mai rapid posibil”, a menţionat el.

Ministrul Finanţelor a declarat de asemenea că a oprit trimiterea de către ANAF de decizii retroactive de plată către contribuabili. „Am oprit-o în primele zile. Acum încercăm să corectăm pentru cei care au depus. Dacă într-un an de zile după ce ai depus şi vine ANAF să îţi spună şi îţi vine după patru ani, nu e vina ta, e vina ANAF şi aici am oprit şi discutăm să vedem cum o soluţionăm interior”, a spus el.

Informatizarea ANAF, prioritate

Florin Cîţu a mai spus că doreşte informatizarea ANAF, lucru care va rezolva dintr-un foc mai multe probleme. „În acest mandat vreau informatizarea ANAF. Sunt sigur că va rezolva mai multe probleme dintr-o dată: problema cu personalul, problema cu evaziunea fiscală, problema cu relaţia cu contribuabilul. Informatizarea este soluţia pe care o văd astăzi câştigătoare din mai multe probleme. După aceea vom avea timp să discutăm despre soluţii fiscale. Dar în ultimii ani au crescut au scăzut impozitele colectarea tot pe la 25-26% din PIB a rămas. Dar ne-am uitat în alte ţări unde este clar că informatizarea a adus instant creştere cu 30-40% a veniturilor sau eliminarea evaziunii fiscale”, a explicat ministrul.

El a declarat totodată că nu va face modificări la Codul Fiscal în acest an. „Dar pregătim soluţii pentru anul 2021. Anul acesta nu vreau să distrug mediul de afaceri cu măsuri fiscale. Dacă deschid Cutia Pandorei pe fiscal, o să fie mult mai multe (probleme, n.r.)”, a precizat Cîţu. 

Interviul integral cu Florin Cîţu: Pensiile şi alocaţiile vor fi mărite cât va permite bugetul şi situaţia economică. Nu facem mizeria PSD: să mutăm bani de la investiţii la pensii şi salarii. Asta, nu!

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite