Popescu: Stocurile de gaze naturale vor ajunge la 95-97% la 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stocurile de gaze naturale au ajuns în acest moment la aproape 93%, iar până la 1 noiembrie vor fi acoperite în proporţie de 95 - 97%, a anunţat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu FOTO gov.ro

"Stocurile de gaze naturale astăzi sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent de aproximativ 95 - 97% din total, capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrală, şi aici vorbesc în principal de lignit, sunt în parametri normali. Producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă datorată în special secetei din această vară", a explicat ministrul.

Craiova, Turceni și Ișalnița funcționează în parametri normali

El a menţionat că există o bună colaborare cu CFR Marfă pentru a menţine ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, Turceni şi Işalniţa, care funcţionează "în parametri normali" şi nu sunt estimate probleme pentru perioada următoare.

"Stocurile de cărbune, în mod normal, sunt asigurate pentru 10 zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră, pentru că direct din carieră vin în termocentrală, deci nu există un stoc. Ele există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. (...) Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui", a precizat Popescu.

Potrivit acestuia, fluxurile de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali şi nu se estimează că vor fi probleme cu aprovizionarea din acest punct de vedere.

"În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie, şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie, şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali. Nu s-au observat, practic, perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale. În luna octombrie, fiind o lună în care acumulăm gaze, nu au fost, şi bine s-a făcut, că nu au fost scoase gaze din depozite pentru că trebuie să ne pregătim să avem tot mai mare capacitatea de depozitare plină în această iarnă", a declarat ministrul, potrivit Agerpres

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite