S-ar putea să nu avem destule gaze la iarnă. Engie: Sperăm, dar nu avem nicio garanţie. Romgaz: Am depăşit obligaţia de stocare. Investigaţie privind preţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii companiilor din energie au păreri diferite în ceea ce priveşte gazele stocate pentru această iarnă, unii dintre ei întrebându-se dacă vom avea suficiente pentru a ne încălzi. În acelaşi timp, Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) susţine că va cere o anchetă pentru a vedea dacă în acest an preţul a fost corect.

Preşedintele general al Engie România, Eric Stab, a declarat joi, la audierile din comisie, că gazele ar putea deveni insuficiente pentru primul trimestru din 2018. „Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanţie”, a precizat Stab.

El a adăugat că, în condiţiile unui deficit, se va ajunge la întreruperea furnizării către unii consumatori: „Dacă nu vor ajunge ar trebui să întrerupem furnizarea către anumiţi clienţi mari, industriali. Planul de urgenţă ar trebui actualizat pentru aceasta iarnă”.

Suficient gaz înmagazinat

Cu toate acestea, reprezentantul companiei a precizat că Engie şi-a realizat în totalitate obligaţia de stocare a gazelor. „Obligaţia de înmagazinare a fost emisă foarte târziu. Noi ne-am îndeplinit în totalitate obligaţia de înmagazinare, am stocat chiar mai mult, însă nivelul obligaţiei nu este stabilit de noi, ci de ANRE”, a mai spus Stab.

Şi producătorul de gaze deţinut de stat, Romgaz, a anunţat joi că şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze naturale şi că are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi gaze naturale, depăşind obligaţia de stocare conform ordinului ANRM.

„Romgaz şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind cantitatea la care era obligată să stocheze. Compania îşi reafirmă angajamentul pentru a respecta toate reglementările în vigoare şi subliniază că orice informaţie nereală vehiculată în presă poate alimenta o criza nereală în piaţa gazelor în apropierea sezonului rece referitor la aprovizionarea cu cantităţile de gaze naturale necesare”, arată Romgaz, într-un comunicat citat de News.ro.

La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi şi avea obligaţia să înmagazineze peste 300 milioane metri cubi, iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi, depăşind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toţi operatorii din piaţă, arată datele companiei.

Mai devreme, în cadrul audierilor, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a arătat că România are stocate pentru iarnă mai multe gaze decât necesarul estimat. „Conform hotărârii de Guvern, avem obligaţia de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligaţia de înmagazinare este depăşită, ca în fiecare an”, a precizat Tudorache, citat de Digi.ro.

Preţurile, mai mari în această iarnă

„Preţul gazelor a crescut în acest an de la 60 lei /mwh în martie, la 72-75 lei mwh în timpul verii, iar acum a ajuns şi la 105 lei mwh. În aceasta iarnă, preţurile vor fi mult mai mari decât în iernile trecute”, a spus Eric Stab.

Investigaţie privind preţul

Comisia parlamentară privind activitatea ANRE a decis în cadrul şedinţei de joi să solicite ANRE şi Consiliului Concurenţei demararea unei investigaţii privind stabilirea preţului gazelor în acest an.

„Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit preţul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piaţă au fost folosite pentru tranzacţiile de gaze, precum şi dacă preţul este corect, competitiv şi bazat pe regulile stabilite de ANRE”, a spus preşedintele comisiei, Iulian Iancu, citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite