Ponta, către miniştri: Sper să fie ultima oară când avem excedent bugetar. Ca să putem să ne dezvoltăm, trebuie să cheltuim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor ca, pe finalul acestui an, să cheltuiască fondurile disponibile pentru investiţii publice, arătând că speră să fie pentru ultima oară în următorii ani când România are un excedent bugetar, deoarece pentru dezvoltare este nevoie ca banii să fie cheltuiţi.

„Avem pentru prima dată în istorie - sper şi pentru ultima oară în următorii ani - excedent bugetar în sensul în care am cheltuit mai puţin decât am încasat la buget pe primele nouă luni. Noi, însă, ca să putem să ne dezvoltăm, trebuie să cheltuim mai mult aşa încât vă rog frumos să folosiţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie pentru investiţii publice şi ceea ce avem prevăzut. Nu cred că ajungem la 2,2% din PIB (deficit bugetar- n.r.) orice am face în ultimele două luni, dar asta înseamnă că anul viitor va fi cu atât mai uşor să ne încadrăm în ţintele fiscal-bugetare“, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de govern, potrivit Mediafax.

Execuţia bugetară a trecut pe excedent după primele nouă luni, influenţată de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite în luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră şi tranşa a doua din impozitul pe construcţiile speciale.

Încasările în sumă de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei şi veniturile de 693,7 milioane lei din tranşa a doua a impozitului pentru construcţiile speciale au dus execuţia bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la un excedent reprezentând 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

Guvernul are ca ţintă pentru sfârşitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite