Polonia nemulțumită de interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină în UE. Acuză existența unor negocieri secrete

0
Publicat:

Ministrul polonez al Climei și Mediului, Anna Moscova, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la temeiul legal pentru luarea acestei decizii și cu privire la baza analitică a respectivei decizii.

Masina diesel cu probleme. Foto: Shutterstock
Masina diesel cu probleme. Foto: Shutterstock

Autoritățile poloneze s-au opus deciziei Consiliului UE de a aprobat marți noi obiective UE de reducere a emisiilor de carbon ale mașinilor, ceea ce înseamnă efectiv interzicerea vânzărilor de mașini noi cu motor cu combustie internă (ICE) care funcționează pe benzină sau diesel. Acest lucru a fost anunțat marți de Anna Moskva, ministrul climei și mediului al Poloniei, responsabil pentru problemele energetice.

Polonia a fost împotriva acestei decizii, Italia s-a abținut, la fel ca Bulgaria și România”, a spus ea. „O astfel de interdicție este dăunătoare pentru economii, pentru societățile noastre și pentru întregul transport european”, a spus Moscova, exprimându-și nemulțumirea față de temeiul legal al acestei decizii și baza ei analitică.

Potrivit acesteia, Germania a purtat negocieri secrete la nivelul Comisiei Europene cu participarea mai multor state membre UE, care au dus la această decizie. „Vom studia temeiurile legale ale acestei decizii de ultim moment”, a spus ministrul.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți noi obiective pentru Uniunea Europeană de reducere a emisiilor de carbon ale mașinilor: nivelul emisiilor în 2030-2034 pentru mașinile noi ar trebui să fie redus cu 55% pentru mașini și 50% pentru autoutilitare față de 2021 niveluri. Din 2035, emisiile de carbon trebuie reduse cu 100%.

Un element important al noii legislații va fi crearea în UE a unor reguli pentru înmatricularea mașinilor pe „carburanți neutri din punct de vedere al carbonului”, precum hidrogenul. Vânzarea unor astfel de mașini poate continua și după 2035 împreună cu vehiculele electrice. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite