Petrom a înregistrat anul trecut un profit-record de 1,09 miliarde de euro, cel mai mare câştig obţinut vreodată de o companie din România

0
0
Vânzările Petrom s-au ridicat anul trecut la 5,39 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de 2012 FOTO Adevărul
Vânzările Petrom s-au ridicat anul trecut la 5,39 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de 2012 FOTO Adevărul

Compania Petrom a înregistrat anul trecut un profit-record de 4,82 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro), în creştere cu 22%, cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România. În acelaşi timp. vânzările companiei au scăzut în 2013 cu 8%, la 24,18 miliarde de lei (5,47 miliarde de euro), potrivit raportului transmis de Petrom (SNP) Bursei de Valori Bucureşti.

În anul 2012, grupul a consemnat vânzări-record, de 26,258 miliarde lei.

Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.

Profitul înregistrat de Petrom în 2012 a fost de 3,953 miliarde de lei, de asemenea, cel mai mare obţinut vreodată de o companie din România. 

„În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însa consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelentă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorita mediului favorabil al pretului la ţitei. În activitatea operaţională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014. Din momentul privatizării, am asigurat dezvoltarea companiei noastre şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat. Continuarea acestei povesti de succes necesită un cadru favorabil investiţiilor şi fundamente solide de piaţă+, pentru deblocarea pe deplin a potenţialului nostru de creştere“, a declarat, într-un comunicat, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. 

profituri

Petrom a programat pentru acest an investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei, sumele alocate anul trecut de compania deţinută de grupul austriac OMV totalizând 1,2 miliarde euro.

Printre proiectele finanţate în acest an se numără forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale şi blocul offshore Neptun Deep, operat împreună cu ExxonMobil.

În ceea ce priveşte parteneriatele cu ExxonMobil, Petrom notează, în raportul financiar pentru 2013, că pentru Neptun Deep estimează reluarea campaniei de foraj de explorare la jumătatea anului 2014, iar pentru Midia va efectua interpretarea datelor seismice.

Petrom va urmări şi oportunităţile de dezvoltare prin achiziţii de perimetre de explorare în Marea Neagră, astfel că va continua negocierile privind acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska din Ucraina.

Investiţiile efectuate anul trecut de Petrom au crescut la 5,3 miliarde lei, de la 4,93 miliarde lei în 2012, ca urmare a creşterii sumelor alocate explorării şi producţiei, contrabalansată de nivelul mai scăzut în sectoarele gaze-energie şi rafinare-marketing.

"Investiţiile în E&P (4.401 milioane de lei) au reprezentat 83% din valoarea totală înregistrată în 2013, fiind cu 17% peste nivelul din 2012. Aceste investiţii au fost direcţionate către forajul sondelor de dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă, precum şi pentru proiectul Totea Deep. Investiţiile realizate în G&E în 2013 (18 mil lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu 2012, întrucât centrala electrică de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august 2012“, arată Petrom, în raport.

Investiţiile în Rafinare&Marketing (827 de milioane de lei) au reprezentat 16% din total şi au fost direcţionate în special către programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, incluzând modernizarea instalaţiei de desulfurare a gazelor şi recuperarea sulfului, respectiv a instalaţiei de conversie în vid a motorinei.

Pentru segmentul "Sediu şi altele", Petrom a alocat 57 milioane lei, cu precădere pentru proiecte IT.


Mai puteţi citi: 

Exxon şi Petrom au preluat de la Sterling licenţa pentru perimetrul Midia XV, din Marea Neagră. Romgaz se poate asocia cu 10%. ExxonMobil şi Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV, după ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz având opţiunea unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale.

Redevenţele la petrol şi gaze riscă să ajungă instrument electoral. În acest an, Guvernul poate să renegocieze taxele pe care le va percepe de la Petrom, dar şi de la alte companii din domeniul extractiv, iar forţele implicate atrag atenţia asupra mizei uriaşe a redevenţelor, mai ales înaintea alegerilor.

Petrom, prima companie care bate miliardul de euro la profitul net. Petrom va raporta un profit net de aproape 4,6 miliarde de lei în 2013 şi va depăşi un miliard de euro, potrivit estimărilor Erste Research, citate de Economica.net.

Ce variante are statul în marea renegociere a redevenţelor la petrol şi gaze. Anul viitor expiră perioada de zece ani în care statul român se obliga să nu majoreze redevenţele la petrol şi gaze. Specialiştii analizează patru scenarii de creştere a acestor taxe.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite