Pariul riscant al Ungariei privind energia nucleară a Rusiei

0
Publicat:

Dacă această centrală nucleară nouă va fi construită”, a declarat Janos, un inginer înalt și prietenos care lucrează la blocul 2 al reactorului de la centrala nucleară Paks, „va fi bine pentru oraș, va fi bine pentru țară”, relatează BBC.

Centrala nucleară Paks
Centrala nucleară Paks. Foto: Shutterstock

Este un mare „dacă”. În ciuda angajamentului ferm al guvernului ungar față de proiectul Paks 2 și în pofida promisiunii Rusiei de a furniza finanțare și tehnologie, războiul declanșat de Rusia în Ucraina face ca realizarea unei noi centrale nucleare să fie din ce în ce mai puțin probabilă. 

Guvernul de la Budapesta susține că acest proiect va face țara mai puțin dependentă de Rusia, țară din care Ungaria își procură cea mai mare parte a petrolului și gazelor naturale. Criticii susțin însă că aceasta va face Ungaria și mai dependentă de Rusia pentru aproape tot restul acestui secol. 

Centrala nucleară Paks 1, situată pe malul Dunării, la o oră de mers cu mașina de Budapesta, a fost construită de Uniunea Sovietică în 1980, iar cele patru reactoare ale sale încă asigură aproximativ 40% din necesarul de energie electrică al Ungariei. 

Durata lor de funcționare urmează să se încheie în anii 2030. În anul 2014, premierul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru construcția a două noi reactoare cu o capacitate de 1.200 MW, în plus față de cele vechi. 

Împrumut de 10 miliarde de euro de la Rusia

Moscova ar urma să finanțeze construcția centralei cu un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, pentru care consumatorii maghiari vor plăti prin facturile la electricitate, începând cu anul 2026, atunci când centrala trebuia să intre în funcțiune. 

Ani de întârzieri legate de autorizații au făcut ca lucrările să înceapă abia în luna august a anului trecut. În timp ce Ungaria a continuat cu planurile privind construcția Paks2, în luna mai a acestui an, Finlanda a anulat un proiect asemănător pe peninsula Hanhikivi, centrala construită de ruși aflată în plin proces de construcție, din pricina invaziei în Ucraina. 

Războiul din Ucraina atârnă precum un nor negru și asupra proiectului Paks. Luptele din primele zile ale războiului din jurul centralei nucleare de la Cernobîl și cele din jurul centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa, au dăunat proiectului.

„Proiect pur politic”

Până și susținătorii proiectului par îngrijorați: „Izolarea Rusiei nu este o soluție, chiar și în situația războiului”, a declarat Attila Aszodi, fost comisar guvernamental pentru proiectul Paks 2. 

Paks 2 este un proiect pur politic”, a declarat Benedek Javor, fostul membru al Parlamentului Ungariei, indicând relațiile strânse dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. 

Premierul Viktor Orban s-a opus în mod repetat sancțiunilor impuse de UE Moscovei, iar oficialii săi au păstrat legături diplomatice strânse cu Rusia. 

Din perspectiva energetică nu este necesar să construim Paks 2 și cu siguranță nu este necesar să o construim cu rușii”, a mai adăugat Javor. Acesta susține că banii ar trebui investiți în modernizarea rețelei de electricitate și în surse regenerabile. 

În această toamnă, guvernul a eliminat subit subvențiile pentru persoanele care își instalează panouri solare. 

De asemenea, guvernul Fidesz a făcut aproape imposibilă construcția de noi parcuri eoliene la mai puțin de 10 kilometri de o localitate. 

S-ar putea să ajungem într-un punct în care Paks 2 să nu poată fi construit, dar să nu mai existe nicio alternativă”, a declarat Javor. „Atunci, Ungaria va avea o problemă serioasă cu asigurarea aprovizionării”. 

Există semne de întrebare

Lista complicațiilor cauzate de războiul din Ucraina este lungă. Multe dintre componentele esențiale ale centralei nucleare ar trebui să fie construite în Rusia și transportate pe uscat. 

Planul inițial presupunea transportul lor prin Ucraina, neexistând rute alternative evidente. Mulți dintre muncitorii care ar fi trebuit să lucreze la construcția centralei ar fi fost ucraineni. Iar uzina nu este pur și simplu un produs rusesc. 

Sub presiunea Uniunii Europene, sistemul de control urma să fie construit de compania  Framatome, iar turbinele ar trebui să fie construite de GE Ungaria, o subsidiară a companiei americane General Electric. 

Este greu de imaginat ca inginerii americani, germani și francezi să lucreaze cot la cot cu tovarășii lor ruși, la 400 km de granița unei țări pe care rușii o bombardează zi și noapte. 

Există și alte semne de întrebare. Cum va fi aprovizionată centrala cu combustibil nuclear din Rusia? Cum va trimite Ungaria combustibilul nuclear uzat înapoi în Rusia? Va extinde UE sancțiunile împotriva Moscovei astfel încât să cuprindă și sectorul tehnologiei nucleare și angajații companiei nucleare de stat Rosatom? 

Centrala nucleară a transformat Paks dintr-un orășel mic și adormit, situat pe malul Dunării, într-unul dintre cele mai bogate din Ungaria. 

În timpul construcției, Paks 2 ar urma să atragă încă 10.000 de persoane, în plus față de cei 2.700 de angajați care lucrează deja la Paks 1 și 7.000 de subcontractori. 

Blocuri noi de apartamente pentru inginerii ruși care ar trebui să lucreze la Paks 2 sunt aproape gata. 

Să fiu sincer, pur și simplu un știu ce se va întâmpla. Nu sunt un profet. Nu pot să prezic când va fi construit”, a declarat Janos.  

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care se ocupă personal de proiect, s-a întâlnit recent cu directorii Rosatom la Istanbul și vorbește în continuare cu încredere despre anul 2030. 

 Deși este optimist că Rusia își va respecta promisiunile, reticența partenerilor europeni de a lucra la un proiect din domeniul energiei împreună că Moscova din pricina războiului va provoca probabil și mai multe dureri de cap Budapestei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite