Ungaria speră să obţină în curând o licenţă rusă pentru construcţia centralei nucleare Paks-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Centrala atomoelectrică de la Paks (Ungaria).
Foto: Shutterstock / Centrala atomoelectrică de la Paks (Ungaria).

Potrivit premierului maghiar Viktor Orban, aceasta va fi o „mare realizare” pentru republică, ale cărei autorităţi se străduiesc să asigure independenţa energetică a ţării şi „o vor face în cel mai neutru mod climatic”.

Ungaria speră să obţină în viitorul apropiat o licenţă pentru construcţia centralei nucleare Paks-2. Acest lucru a fost anunţat marţi de prim-ministrul Viktor Orban, la o conferinţă de presă în urma discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„În ceea ce priveşte construcţia unei centrale nucleare, sperăm să primim în curând ultima licenţă, ceea ce înseamnă că procesul va trece automat în faza a doua, adică faza de construcţie”, a spus Orban. Potrivit premierului ungur, aceasta va fi o „mare realizare” pentru Ungaria, ale cărei autorităţi se străduiesc să asigure independenţa energetică a ţării şi „o vor face în cel mai neutru mod climatic”.

În prezent, centrala nucleară Paks, construită după designul sovietic, are patru unităţi de putere cu reactoare VVER-440. În 2009, parlamentul ungar a aprobat construirea a două noi unităţi de energie la centralele nucleare. În decembrie 2014, Rosatom şi compania maghiară MVM au semnat un contract pentru construirea de noi unităţi ale staţiei. Este planificat ca la CNE Paks-2 să fie construite două unităţi (Nr. 5 şi Nr. 6) cu reactoare VVER-1200.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite