Panama Papers: Gigantul Foxconn, care asamblează iPhone şi iPad pentru Apple, acuzat de o evaziune de peste 22 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foxconn asamblează iPhone şi iPad pentru Apple în imensele sale fabrici din China  FOTO Eduard Enea
Foxconn asamblează iPhone şi iPad pentru Apple în imensele sale fabrici din China  FOTO Eduard Enea

Dosarul „Panama Papers“ se extinde: nu numai oligarhi, politicieni şi magnaţi sunt surprinşi în documente, ci şi mega-corporaţii. Gigantul taiwanez Foxconn, care asamblează în fabricile sale produse precum iPhone şi iPad pentru Apple este acuzat de o evaziune în valoare de 22,86 de miliarde de dolari, bani canalizaţi prin Panama, potrivit publicaţiei DigiTimes.

Compania respinge virulent acuzaţiile şi afirmă că investiţiile în subsidiarele de peste hotare au fost mereu o parte necesară a comerţului internaţional. Foxconn afirmă că îşi plăteşte corect taxele şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a-i da în judecată pe cei care „inventează“ astfel de zvonuri.

Grupul Hon Hai Precision Industry, cunoscut sub numele de Foxconn, tocmai ce a achiziţionat gigantul japonez cu picioare de lut Sharp, care produce la rândul său ecrane pentru iPhone, dar şi televizoare.

Ultimii ani au marcat o serie de recorduri pentru Foxconn, datorită lansării iPhone 6 de către Apple, cu ecran mai mare. Veniturile Foxconn au urcat cu 22% în 2014, după ce Apple a vândut 74,5 milioane de iPhone-uri în ultimul trimestru din 2014. Astfel, veniturile Foxconn au ajuns la 132,5 miliarde de dolari, iar profitul net s-a ridicat 4,1 miliarde de dolari.

În 2015, Foxconn a raportat venituri în valoare de 138,1 miliarde de dolari şi un profit net de 4,52 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor financiare ale grupului.

Principalul său client, Apple, nu se găseşte în documentele „Panama Papers“, dar asta nu înseamnă că nu este acuzată de evaziune. Apple este acuzată de Comisia Europeană că nu plăteşte corect taxele, utilizând o serie de subsidiare din Irlanda. Prin acestea, Apple a evitat plata a 8 miliarde de dolari. Recent, Apple a semnat o înţelegere cu Fiscul italian prin care a plătit 318 milioane de euro, după ce a evitat plata impozitului pe profitul generat în peninsulă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite