Panama Papers: Fondatorii Mossack Fonseca, arestaţi într-o anchetă legată de scandalul de corupţie Lava Jato din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorii Mossack Fonseca, cabinetul de avocatură aflat în centrul scandalului Panama Papers, au fost arestaţi joi în oraşul Panama, iar procurorul general panamez a lansat o anchetă cu privire la presupuse legături pe care aceştia le-ar avea cu scandalul de corupţie Lava Jato din Brazilia, relatează The Guardian.

Juergen Mossack şi colegul său Ramon Fonseca, un fost consilier al preşedintelui panamez Juan Carlos Varela, au fost reţinuţi şi încarceraţi într-un post de poliţie din capitală, în noaptea de joi spre vineri, în vederea continuării interogatoriului vineri, a declarat pentru presă avocatul lor Elías Solano.

Procuratura panameză a efectuat joi percheziţii la sediul Mossack Fonseca.

Procurorul general Kenia Porcell a declarat, într-o conferinţă de presă, că deţine informaţii potrivit cărora Mossack Fonseca ar fi ”o presupusă organizaţie infracţională dedicată ascunderii activelor monetare de origine suspectă”.

Ea a spus că reprezentantul brazilian al cabinetului ar fi fost însărcinat să ascundă documente şi să elimine dovezi de la cei implicaţi în activităţi ilegale anterioare în legătură cu scandalul Lava Jato.

În total 109 redacţii din 70 de ţări, coordonate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, au avut acces la o masă de informaţii fără precedent care proiectează o lumină crudă asupra lumii opace a finanţelor offshore şi paradisurilor fiscale.

Cele 11,5 milioane de fişiere dezvăluite în aprilie 2016 provin din arhivele cabinetului panamez Mossack Fonseca - specializat în înregistrarea societăţilor offshore - din perioada 1977-2015. Aceasta este cea mai mare scurgere de informaţii exploatată vreodată de presă.

Panama Papers arată că, în afară de mii de anonimi, numeroşi şefi de stat, miliardari, nume mari din sport, celebrităţi sau personaliztăţi vizate de interdicţii internaţionale au recurs la aranjamente offshore pentru a-şi disimula activele.

Ancheta panameză ar căuta eventuale legături cu firma braziliană de inginerie Odebrecht, potrivit agenţiei Reuters, citată de ziarul britanic.

Ramon Fonseca, partener la Mossack Fonseca, a dezminţit că firma sa ar avea vreo legătură cu Odebrecht, care a recunoscut că a mituit oficiali din Panama şi din alte ţări pentru a obţine contracte guvernamentale în regiune în perioada 2010-2014.

”Mossack Fonseca nu are nicio relaţie cu Odebrecht şi nici cu vreo altă companie Lava Jato”, a declarat Fonseca pentru presă, referrindu-se la companii implicate în ancheta cu acest nume, în centrul căreia se află compania petrolieră braziliană de stat Petróleo Brasileiro SA.

”Se folosesc de mine pentru ca să distragă atenţia”, a spus el.

Fonseca l-a acuzat totodată pe preşedintele panamez Juan Carlos Varela că a primit în mod direct bani de la Odebrecht, cea mai mare companie de inginerie din America Latină.

”El (Varela) mi-a spus că a acceptat donaţii de la Odebrecht, pentru că nu se poate bate cu toată lumea”, a declarat Fonseca fără să ofere alte detalii.

Varela a negat, într-o conferinţă de presă, că a primit donaţii de la Odebrecht. El a anunţat că va face publice vineri toate donaţiile din campanie.

Odebrecht nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta cu privire la aceste informaţii, scrie The Guardian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite