Orban cere miniştrilor să definească până la finalul lunii proiectele care pot fi finanţate de UE: Avem la dispoziţie fonduri la care nici nu am visat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că România are la dispoziţie fonduri la care nici nu a visat, odată cu alocările din bugetul Uniunii Europene pentru 2021-2027 şi din fondurile de rezilienţă şi recuperare. El le-a cerut miniştrilor să facă o listă, până la finalul lunii, cu proiectele care pot fi finanţate.

Principalele declaraţii:

Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de fonduri europene de 80 miliarde euro, alocări din bugetul Uniunii Europene în 2021-2017, de asemenea alocări din cadrul fondurilor de rezilienţă şi recuperare din cadrul Next Generation EU.

De asemenea mai beneficiem de resurse din programul SURE care finanţează măsurile active adresate angajaţilor. Vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul ReactEU.

Practic, în următoarea perioadă, pentru a putea accesa aceste resurse financiare care reprezintă o şansă uriaşă pentru România va trebui să ne mobilizăm la maximum.

În ceea ce priveşte exerciţiul financiar 2021- 2027 sunt două sau trei ţări care beneficiază de o creştere a bugetului în raport cu 2014-2020.

Sub coordonarea ministrului Boloş, până la 31 iulie trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, beneficiari de proiecte finanţabile.

Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru acordul de parteneriat cu UE, pentru a fi pregătiţi imediat cu începerea anului 2021 pentru începerea absorbţiei.

Am prevăzut sume din POIM şi POAT pentru pregătirea proiectelor. Nu numai pentru bugetul Uniunii pentru 2021-2027, ci şi pentru proiectele pe care le putem finanţa din Next Generation EU, din care putem beneficia de 16 miliarde euro credite, 16 miliarde euro granturi.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor din cadrul Next Generation EU, care sunt aproape 34 miliarde euro, va trebuie să se realizeze în 2021-2022 şi 2023. 70% din fonduri trebuie contractate în primii doi ani. Va trebui să pregătim un plan minuţios privitor la pregătirea tuturor aspectelor care să ne permită utilizarea integrală a acestor resurse.

Negocierile purtate de preşedintele României ne-au adus într-o sitiaţie în care România are o şansă cu care nu se întâlneşte decât o dată pe generaţie.

Avem la dispoziţie fonduri la care nici nu am visat. Putem finanţa atât de multe proiecte indispensabile pentru dezvoltarea României.

Solicit fiecărui ministru să trateze ca o prioritate zero pregătirea acestor programe şi pregătirea dispozitiviului de absorbţie a fondurilor europene.

Va trebui să operăm cât mai multe clarificări, simplificări, va trebui să pregătim resursa umană. Va fi o asemenea încărcătură asupra tuturor structurilor administraţiei cum nu a existat niciodată în istoria României.

În 2021, 2022, 2023 finalizăm proiectele începute pe bugetul 2014-2020.

Trebuie să asigurăm contractarea tuturor sumelor disponibile pe Next Generation EU.

Trebuie să începem cu viteză accelerată finanţarea tuturor proiectelor din bugetul 2021-2027.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite