Iohannis: Avem doar şase ani să cheltuim banii europeni pentru relansare. Trebuie să ne mişcăm rapid VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România are la dispoziţie doar şase ani pentru a cheltui banii europeni pentru relansare şi trebuie să trimită un plan la Comisia Europeană până în octombrie. „Trebuie să ne mişcăm rapid”, a spus şeful statului.

Principalele declaraţii:

României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro. Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia România, vom fi în situaţia de a reconstrui România. Deci să intervenim şi în economie şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte bună.

Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia de a-i avea doar teoretic trebuie să ne facem un plan solid, aplicabil.

Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu aeastă sumă foarte mare care va fi pusă la dispoziţia României.

Această sumă de 80 de miliarde de euro se compune din 2 mari pachete bugetare.

Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al UE, din 2021 până în 2017. Sunt fondurile europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a putea atrage aceşti bani este nevoie de un concept, de un plan naţional. Lucrăm la el de când este în funcţie Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac ultimele finisaje şi va ajunge la Comisie ca să fim pregătiţi din timp ca să atragem banii europeni.

Al doilea pachet se compune din pachetul destinat relansării şi revigorării economice, un pachet foarte mare de 34 miliarde de euro pentru România. Aceştia bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsuri de întărire a economiei ca să îşi revină după acest şoc.

Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede. Pentru a folosi aceşti bani avem la dispoziţie doar 6 ani. O parte din aceşti bani este posibil să fie disponibili în 2020. Trebuie să ne mişcăm rapid. Până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul naţional aferent acestui fond de relansare a economiei.

Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni, continăm. Astăzi, într-o discuţie foarte aplicată, am corelat planuri aşa încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, în aşa fel încât să aibă un impact major asupra econmiei României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite