Orașul din România în care un apartament minuscul costă 125.000 euro, cu 60% mai mult decât în București

0
Publicat:

Prețurile apartamentelor din marile orașe ale țării au crescut în ritm accelerat în luna septembrie, ajungându-se ca un minuscul apartament de doar 50 mp să coste peste 125.000 euro.

Cartier cu blocuri
Prețurile apartamentelor au crescut vertiginos în ultima perioadă

Potrivit calculelor „Adevărul” bazate pe datele Storia.ro, prețul unui apartament cu 2 camere de numai 50 mp din orașul Cluj Napoca este de 125.400 euro, cu peste 60% mai scump decât unul de aceeași suprafață din Capitală.

Concret, un apartament cu 2 camere în suprafață de 50 mp într-un bloc nou din București costă 77.800 euro, în Iași 70.600 euro, în Timișoara 74.900 euro, în Brașov 96.450 euro, în Sibiu 64.350 euro, în Constanța 83.550 euro, în Oradea 76.000 euro, iar în Craiova 73.550 euro.

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 7% în luna septembrie a.c, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX. 

Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi în București și Iași (9%) și la apartamentele noi în Brașov (8%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.ro.

În luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piața rezidențială, fapt evidențiat de o creștere de 14% în numărul de contactări realizate de utilizatorii platformei noastre. Această tendință se reflectă în mod concret în prețurile medii de cerere, care au înregistrat creșteri semnificative în majoritatea orașelor analizate, atât în cazul apartamentelor vechi, cât și ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discuțiilor referitoare la modificările fiscale, care ar putea să grăbească anumite tranzacții pe piața rezidențială," a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 10% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna septembrie a.c. a fost de 1.556 de euro/metru pătrat, în creștere cu 5% față de luna anterioară și cu 3% față de septembrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3% mai ridicat față de luna anterioară.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.508 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară, dar mai mare cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.455 euro/metru pătrat, cu 7% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna septembrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.431 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.412 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de anul trecut.

TIMIȘOARA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna septembrie a.c. a fost de 1.498 euro, similar cu prețul de luna anterioară sau anul trecut. Totuși, la apartamentele vechi se observă o creștere de 3% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.477 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 18% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.929 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din septembrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 6% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.631 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 11% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.287 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.440 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna precedentă, august 2023.

CONSTANȚA: În luna septembrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.671 euro/metru pătrat, cu 2% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 5% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.576 euro/metru pătrat.

ORADEA: În Oradea, în luna septembrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi a fost cu 14% mai ridicat decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.520 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.333 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.471 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.446 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în septembrie 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite