Chiriile cresc în București. Un apartament cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună
0Analiza Imobiliare.ro evidențiază cele cinci caracteristici ale segmentului de închirieri de locuințe în România. La nivelul Capitalei tendința este de majorare a prețurilor chiriilor.
Creșterea cererii de închirieri și o ofertă de 26.500 de apartamente
Datele oferite de portaul Imobiliare.ro arată că piața închirierilor de locuințe rămâne una dintre cele mai mari și dinamice de la nivel național. Cererea este în continuă creștere , în timp ce zeci de mii de apartamente sunt disponibile, în momentul de față, pe plan local pentru cei care vor să se mute cu chirie.
Aproape 26.500 de apartamente își așteaptă, la ora actuală, chiriașii iar numărul locuințelor scoase la închiriere este în creștere față de sfârșitul verii trecute, când se înregistrau 25.500 de apartamente pentru închiriate.
În ciuda unei oferte bogate de apartamente, prețul chiriile continua să se scumpească
În Capitală tendința este de majorare a prețurilor, garsonierele fiind cele care s-au scumpit cu 10% față de începutul anului 2023. Chiria solicitată, în medie, de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună, după o majorare cu 13% în același interval de timp.
Constanța înregistrează cele mai mari majorări, unde proprietarii au scumpit chiriile cu circa 23% la apartamentele cu 2 și 3 camere. Interesant de menționat este și faptul că nu bucureștenii, ci clujenii plătesc cele mai mari chirii la garsoniere și apartamente cu 2 camere.
Începerea unui nou an universitar aduce cu el și o solicitare masivă de închiriere, care atarge și noi majorări ale prețurilor. Ponderea cea mai ridicată a instituțiilor de învățământ superior și a studenților este prezentă în Municipiul București. Ne așteptăm să vedem, în acest context, prețuri ridicate.
Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere au 2 camere
Datele centralizate de Imobiliare.ro arată că cele mai multe apartamente scoase, la ora actuală, pe piața închirierilor din Capitală se înscriu în segmentul locuințelor cu 2 camere. Este vorba despre 13.700 de astfel de unități care își așteaptă chiriașii. Oferta pe acest segment este mult mai generoasă decât cea înregistrată pe orice alt tip de apartamente, reprezentând 52% din total.
Anul trecut, reprezenta 51% din totalul ofertei.Apartamentele cu 3 camere însumează 24% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței din Capitală, în timp ce locuințe chiar mai spațioase, cu 4 sau mai multe camere, preferate de familiile mari sau persoanele care intenționează să împartă cheltuielile lunare cu mai mulți colegi de apartament, sunt cele mai rare. Numărul lor reprezintă doar 8% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței locale.
Numărul garsonierelor disponibile la închiriere scade în București
La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se înregistrează în luna august o tendință de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.
Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de față, între 4.233 de astfel de locuințe. Există posibilitatea ca această tendință să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar.
Cererea pentru locuințele de închiriat este în creștere
Din trimestrul al II-lea al anului trecut și până la finele trimestrului al II-lea din 2023, deci în doar 12 luni, nivelul cererii pentru proprietățile disponibile la închiriere în București a crescut cu 35%, conform datelor publicate în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Vorbim aici atât despre apartamente, cât și despre case, indiferent de vechimea imobilelor.
Astfel, aproximativ 52.100 de potențiali chiriași au ajuns, în trimestrul al doilea al acestui an, să caute o proprietate de închiriat pe Imobiliare.ro.
Spre comparație, în Cluj-Napoca cererea pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu un procent spectaculos, de 98%, iar în alte orașe mari din țară precum Timișoara, Brașov sau Iași, creșterile au fost cuprinse între 19% și 48%.