Operatorii trebuie să se înregistreze la AFM dacă pun pe piaţă plastic reciclat

0
Publicat:

Operatorii economici care introduc pe piaţă alternative reutilizabile sau care nu conţin plastic trebuie să se înregistreze, până pe 24 noiembrie 2023, într-un registrul al AFM.

Deșeuri
Operatorii trebuie să se înregistreze la AFM dacă pun pe piaţă plastic reciclat

Potrivit specialiştilor Green Environment Support, în baza Ordinului publicat pe data de 25 septembrie 2023, societăţile care trebuie să se înregistreze în registrul AFM-APR sunt cele care introduc pe piaţa naţională: ambalaje de desfacere de unică folosinţă (pahare şi capace/casolete şi capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic; în această categorie se pot încadra atât producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje, cât şi HoReCa); sticle PET care conţin plastic reciclat indiferent dacă aceste sticle sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare, iar categoriile de business care pot să fie eligibile sunt producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje şi HoReCa; plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET (reciclatorii sau importatorii de plastic reciclat care va fi introdus în sticle PET).

Înregistrarea în Registru trebuie efectuată în 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

"Este foarte important că operatorii economici să ştie că, până pe dată de 24 noiembrie, trebuie să facă înregistrarea în registrul AFM-APR. În procesul de pregătire pentru înregistrare oferim companiilor sprijinul necesar pentru a evita eventuale erori şi pentru a se încadra în termenul limită. De-a lungul ultimilor ani, impactul nociv al produselor din plastic de unică folosinţă asupra mediului a devenit tot mai evident, generând o preocupare crescândă la nivel global. România, alături de alte state, a decis să acţioneze ferm pentru a reduce cantitatea de deşeuri de plastic şi pentru a promova utilizarea de alternative durabile şi prietenoase cu mediul înconjurător", a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Validarea sau respingerea înregistrării se va face de către autorităţi în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererii, iar în cazul activităţilor noi acestea se vor înregistra în acelaşi termen de 60 de zile de la data începerii activităţii.

"Dacă activitatea pentru care s-a solicitat înscrierea încetează, se va depune o solicitare de radiere într-un termen de maximum 20 de zile lucrătoare. Până la dată de 25 februarie 2027, autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul economiei realizează o evaluare a procedurii de înregistrare. Înregistrarea se face prin intermediul aplicaţiei e-tax pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu pe baza unei cereri ce trebuie completată", se menţionează într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă

Prin intermediul acestei noi obligaţii, se urmăreşte promovarea unei abordări sustenabile în ceea ce priveşte utilizarea ambalajelor din surse regenerabile şi a economiei circulare.

Prezentă pe piaţă din anul 2011, Green Environment Support este una dintre cele mai importante companii de consultanţă în domeniul mediului. Specializată în audit de mediu, consultanţă şi servicii de externalizare a responsabilului de mediu, compania are un portofoliu de peste 300 de clienţi pe care îi ajută să implementeze legislaţia în vigoare, să prevină eventuale sancţiuni, să scadă cantitatea de deşeuri şi să îşi îndeplinească obligaţiile către AFM. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite