Sistemul Garanție-Returnare: Amenzi uriașe pentru firmele care nu s-au înscris. Unele nu știu dacă trebuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

28 februarie 2023 este ultima zi în care producătorii, comercianții și distribuitorii se mai pot înscrie în Sistemul de Garanție Returnare (SGR), în caz contrar riscând amenzi de până la 40.000 lei.

Borcane cu capac
Producătorii, comercianții și distribuitorii se mai pot înscrie și azi în RetuRo

Potrivit legii, cei care până la finalul zilei de 28 februarie a.c. nu s-au înscris în baza de date a SGR, gestionată de compania RetuR0 riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.

Marea problemă a acestui sistem este că o bună parte dintre firme nu știu dacă sunt sau nu obligate să se înscrie în SGR, dat fiind activitatea lor sporadică, de doar câteva ori pe an, așa cum sunt organizatorii de evenimente precum concertele sau festivalurile sau chiar târguri.

  • „Adevărul” a solicitat un punct de vedere Ministerului Mediului, având în vedere că organizatorii de concerte, evenimente, HoReCa, etc nu pot asigura eticheta intactă și mai ales dopul sticlelor, așa cum se cere în lege. 

Ministerul Mediului a pasat însă responsabilitatea către RetuRo, indicându-ne să le cerem lor un răspuns la această problemă. Răspunsul companiei desemnate ca administrator nu a venit nici acum, deși a trecut mai bine de o săptămână de când solicitarea a fost trimisă atât în scris, cât și telefonic.

Cum va funcționa Sistemul de Garanție-Returnare

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Pentru a fi uşor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, iar după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Înregistrarea obligatorie în baza de date a SGR reprezintă etapa preliminară intrării în funcţiune a sistemului, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.

În context, Garda Naţională de Mediu a anunţat, la jumătatea acestei luni, că va efectua controale tematice în perioada 1 - 31 martie 2023 şi va implica atât comisariatele judeţene, cât şi Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

Compania RetuRO a devenit administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

Anterior, pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu o pondere de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite