Operatorii privaţi din turism cer suspendarea carantinei şi ridicarea restricţiilor pentru călătorii cu avionul: Salvaţi sezonul turistic de iarnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raiul alb de lângă Lacul Vidra - Domeniul schiabil Transalpina - Vâlcea Foto Staţiunea Voineasa

Membrii NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism), din care face parte şi ANAT, solicită statelor membre să urmeze orientările ECDC / EASA şi să suspende imediat cerinţele de carantină şi să ridice restricţiile pentru călătorii cu avionul.

NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism) solicită:

► În conformitate cu noile orientări publicate de EASA şi ECDC privind testarea şi măsurile de carantină, membrii NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism) solicită guvernelor europene să suspende imediat măsurile de carantină generală şi restricţiile de călătorie. Cheltuielile potenţiale din industria turismului, în valoare de 80 de miliarde de euro, sunt în pericol.

► Membrii NET susţin, de asemenea, utilizarea testelor antigenice, care sunt accesibile şi rapide pentru folosire înainte de plecare sau de sosirea la destinaţie

Săptămâna trecută, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) au adoptat Liniile directoare pentru testarea COVID-19 şi carantina călătorilor cu avionul. Scopul este de a sprijini statele membre în stabilirea unei abordări coordonate pentru a reduce riscurile legate de circulaţia persoanelor în şi între ţările UE / SEE şi Marea Britanie în contextul pandemiei COVID-19. Aceasta ia forma unor recomandări privind utilizarea măsurilor de testare şi carantină în diferite scenarii de călătorie între zone cu niveluri de risc diferite.

Ghidul face câteva recomandări foarte importante. În situaţia epidemiologică actuală din ţările UE / SEE şi Marea Britanie, unde există o transmisie pe scară largă a COVID-19, AESA şi ECDC:

• Recomandă suspendarea testării sistematice pentru SARS-CoV-2 şi / sau în carantină a călătorilor cu avionul;

• Recomandă scutirea de la carantină şi / sau testarea SARS-CoV-2 pentru pasagerii care călătoresc pentru o perioadă scurtă de timp (adică întoarcerea preconizată în 72 de ore), având în vedere oportunitatea potenţial redusă de infecţie şi în care contactele cu populaţia locală sunt limitate.

Membrii NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism – net-tourism.eu) solicită statelor membre să urmeze orientările ECDC / EASA şi să suspende imediat cerinţele de carantină şi să ridice restricţiile pentru călătorii cu avionul.

Membrii NET susţin, de asemenea, utilizarea testelor antigenice, care sunt accesibile şi rapide pentru utilizare înainte de plecare sau de sosirea la destinaţie şi sunt încă eficiente în detectarea cazurilor de răspândire cu risc ridicat. Orientările anterioare ECDC din 29 octombrie 2020 indică faptul că utilizarea testelor rapide de antigen reduce transmiterea ulterioară prin detectarea timpurie a cazurilor extrem de infecţioase, permiţând o urmărire eficientă a contactelor. Industria turismului are nevoie de o abordare coordonată a restricţiilor de călătorie. O trecere la un regim de restricţii proporţionale mai bazate pe dovezi ar putea salva sezonul european de turism de iarnă, care este estimat la 80 miliarde de euro în cheltuieli în cadrul industriei.

„Industria noastră solicită guvernelor europene să uşureze restricţiile de călătorie pentru sezonul de iarnă, atâta timp cât situaţia epidemiologică nu s-a îmbunătăţit pentru a justifica testarea şi / sau măsurile de carantină. Mai mult, restricţiile de călătorie pentru călătoriile scurte de afaceri ar trebui ridicate, fiind recunoscut faptul că acestea reprezintă un risc mai mic de transmisie. De asemenea, vă sfătuim să ridicaţi restricţiile de călătorie pentru pachetele de călătorie, care, ca şi în cazul călătoriilor de afaceri, generează contacte minime cu populaţia locală în staţiune”, a declarat Eric Drésin, Secretar General NET.

NET este o reţea de asociaţii comerciale reprezentative din sectorul privat în turismul european. Scopul NET este de a dezvolta obiective comune pentru industrie şi de a lucra cu factorii de decizie politică şi alţi parteneri pentru a le atinge. Turismul este esenţial pentru perspectivele economice ale Europei. Contribuie cu mai mult de 10% din PIB-ul UE şi oferă aproximativ 12 milioane de locuri de muncă, în mare parte în întreprinderile mici şi mijlocii. Între ele, acestea reprezintă a treia cea mai mare activitate socio-economică din UE. 

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism este membru ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor), care, la rândul său, este membru al NET. Printre membrii NET se numără cele mai importante asociaţii şi federaţii europene de turism, precum ETOA (European Inbound Tourism), Eurogîtes (Asociaţia Europeană de Turism Rural), HOTREC (Asociaţia Europeană a sectorului HoReCa), EFCO & HPA (Federaţia Europeană a Organizaţiilor de campinguri şi parcuri de distracţie), IAAPA (Asociaţia Globală pentru Industria Atracţiilor) şi IRU (Asociaţia Mondială a Transportatorilor Rutieri). 

”Restricţiile trebuie bazate pe dovezi. Industria turistică a suferit enorm din cauza pandemiei şi considerăm că orice măsură ineficientă, adoptată doar de dragul de a fi adoptată, aduce prejudicii imense. Atât timp cât se respectă regulile de igienă şi distanţarea socială, nu văd ce probleme pot apărea. Oamenii au nevoie de a-şi petrece undeva vacanţa, la aer, ceea ce implică atât o stare generală mai bună, cât şi sănătate fizică, dar şi psihică. Până în prezent, s-a văzut că industria turismului nu a generat multe infectări, nicăieri în lume, din momentul în care au început să fie adoptate măsurile de siguranţă. Economia mondială trebuie să meargă mai departe, iar turismul este o parte importantă a economiei”, declară Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite