OpenAI explorează posibilitatea de a-și face propriile cipuri AI

0
Publicat:

OpenAI, compania din spatele ChatGPT, analizează posibilitatea de a-și produce propriile cipuri de inteligență artificială și a mers până la evaluarea unei potențiale ținte de achiziție, potrivit unor persoane familiare cu planurile companiei.

Logo ChatGPT
OpenAI explorează posibilitatea de a-și face propriile cipuri AI Foto: Shutterstock

Compania nu a decis încă să meargă mai departe, potrivit unor discuții interne recente descrise pentru Reuters. Cu toate acestea, cel puțin de anul trecut, conducerea a discutat diverse opțiuni pentru a rezolva problema lipsei cipurilor scumpe de inteligență artificială pe care se bazează OpenAI, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Printre aceste opțiuni se numără construirea propriului cip de inteligență artificială, colaborarea mai strânsă cu alți producători de cipuri, inclusiv Nvidia, precum și diversificarea furnizorilor dincolo de Nvidia.

OpenAI a refuzat să comenteze.

Directorul general Sam Altman a făcut din achiziționarea mai multor cipuri AI o prioritate de top pentru companie. El s-a plâns în mod public de lipsa unităților de procesare grafică, o piață dominată de Nvidia, care controlează peste 80% din piața globală a cipurilor cele mai potrivite pentru a rula aplicații de inteligență artificială.

Efortul de a obține mai multe cipuri este legat de două preocupări majore pe care Altman le-a identificat: lipsa procesoarelor avansate care alimentează software-ul OpenAI și costurile „amețitoare” asociate cu funcționarea hardware-ului necesar pentru a alimenta eforturile și produsele sale.

Din 2020, OpenAI și-a dezvoltat tehnologiile de inteligență artificială generativă pe un supercomputer masiv construit de Microsoft, unul dintre cei mai mari susținători ai săi, care utilizează 10.000 de unități de procesare grafică (GPU) de la Nvidia.

Funcționarea ChatGPT este foarte costisitoare pentru companie. Fiecare interogare costă aproximativ 4 cenți, potrivit unei analize a analistului Stacy Rasgon de la Bernstein. În cazul în care interogările ChatGPT cresc la o zecime din scara căutării Google, ar necesita inițial GPU în valoare de aproximativ 48,1 miliarde de dolari și cipuri în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari pe an pentru a rămâne operaționale. 

Principalul susținător al OpenAI, Microsoft, dezvoltă, de asemenea, un cip personalizat de inteligență artificială pe care OpenAI îl testează, a relatat The Information. Planurile ar putea semnala o distanțare și mai mare între cele două companii.

Cererea de cipuri specializate pentru AI a crescut vertiginos de la lansarea ChatGPT anul trecut. Cipurile specifice, sau acceleratoarele AI, sunt necesare pentru a antrena și a rula cele mai recente tehnologii generative AI. Nvidia este unul dintre puținii producători de cipuri care produce cipuri AI utile și domină piața.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite