Inteligența artificială va modela lumea la o scară nemaiîntâlnită de la revoluția iPhone. Ce e îngrijorător

0
Publicat:

Rolul pe care inteligența artificială (AI) îl va juca în viitorul omenirii este atât de mare, încât nici măcar directorul executiv al celui mai important start-up în domeniu nu și-l poate imagina pe deplin, potrivit Euronews.

Specialist IT. FOTO Shutterstock
Specialist IT. FOTO Shutterstock

Sam Altman, co-fondator și director executiv al Open AI, compania din spatele noului chatbot ChatGPT, cel mai avansat model de limbaj AI de până acum, atrage atenția că ar trebui să ne așteptăm ca inteligența artificială să transforme lumea într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la revoluția iPhone, de acum 15 ani.

ChatGPT, intrat în atenția publicului de la  lansarea sa din noiembrie anul trecut, e capabil  să scrie eseuri, articole și poezii, să traducă texte și să genereze idei despre aproape orice, de la cum să îmbunătățești un site web până la cum să organizezi o petrecere aniversară pentru un copil.

Cum se prefigurează un viitor bazat pe inteligență artificială?

Într-un interviu pentru StrictlyVC, Sam Altman a explicat că modelele de inteligență artificială vor fi incredibil de importante pentru societate în următoarele decenii.

Chiar Microsoft a anunțat recent că investește alte miliarde în OpenAI, în timp ce concurează cu Google în domeniul inteligenței artificiale.

Modelele de inteligență artificială vor ajuta omenirea să rezolve mistere care, altfel, ar fi avut nevoie de milenii pentru a fi dezlegate, anticipează Altman, care consideră că ele vor îmbunătăți toate aspectele realității.

Cel mai rău scenariu

Dar care ar putea fi cel mai rău scenariu pentru o asemenea perspectivă? 

Co-fondatorul și directorul executiv al Open AI s-a arătat mai puțin îngrijorat de faptul că AI va deveni necinstită și va acționa rău și mai mult de ceea ce a numit  „o utilizare greșită accidentală pe termen scurt".

Cea mai îngrijorătoare ar putea fi, altfel spus, o perspectivă în care un om ar deveni brusc „super puternic". Este și motivul pentru care cele mai recente și mai avansate versiuni ale ChatGPT vor fi implementate gradual, în așa fel încât oamenii, instituțiile și factorii de decizie politică să se familiarizeze cu ele, gândindu-se la implicații.

Cât despre lansarea următoarei versiuni a ChatGPT,  Sam Altman nu a oferit nicio dată aproximativă și a catalogat zvonurile privind ChatGPT 4 ca fiind ridicole.

„Oamenii cerșesc să fie dezamăgiți... Și, știți, da, îi vom dezamăgi pe acei oameni", a spus directorul executiv al Open AI.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite