OPEC vrea să se întâlnească înainte de reuniunea programată. Se va discuta producția de țiței din 2024

0
Publicat:

OPEC va avea joi la ora 10:00, o întâlnire online, înaintea reuniunii OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) din aceeaşi zi, în cadrul căreia vor discuta nivelul producției de țiței din 2024 și majorarea cotației petrolului.

foto logo OPEC
OPEC vrea să se întâlnească înainte de reuniunea programată. Se va discuta producția de țiței

Prima întâlnire se va axa mai degrabă pe chestiuni interne decât pe situaţia de pe piaţa petrolului, au declarat pentru Reiters surse care au dorit să își păstreze anonimatul.

Reuniunea ministerială a ţărilor din alianţa OPEC+, prevăzută iniţial a avea loc în 26 noiembrie, la Viena, a fost reprogramată pentru data de 30 noiembrie, a anunţat OPEC fără a oferi un motiv pentru această amânare. La această întâlnire se aşteaptă ca cele 13 state membre OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, şi cele zece ţări partenere, în frunte cu Rusia, să discute noi modificări la un acord care a limitat deja oferta mondială de ţiţei.

Marţi, preţul barilului de petrol a crescut, o furtună puternică ducând la scăderea producţiei de ţiţei din Kazahstan. În jurul orei 11:30 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 0,70 dolari, sau 1%, până la 80,77 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures pentru barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) erau în creştere cu 0,76 dolari, sau 1%, până la 75,62 dolari.

Atât cotaţia ţiţeiului Brent cât şi a petrolului WTI au scăzut recent, presate de creşterea livrărilor şi îngrijorările cu privire la cerere şi o potenţială încetinire economică.

Pentru a susţine preţurile, OPEC şi aliaţii vor trebui nu doar să prelungească, dar şi să extindă reducerile de producţie, a apreciat John Evans, broker la PVM.

Însă, chiar dacă ţările din OPEC+ vor prelungi reducerile de producţie şi în anul următor, piaţa petrolieră mondială va înregistra un uşor surplus în 2024, a apreciat anterior directorul diviziei de pieţe petroliere de la Agenţia Internaţională a Energiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite