OPEC își menține punctul de vedere privind cererea de petrol și estimează o creștere economică mai bună

0
Publicat:

OPEC și-a menținut marți previziunile privind o creștere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024 și 2025 și și-a majorat prognozele de creștere economică pentru ambii ani, afirmând că există un potențial de creștere suplimentară.

foto logo OPEC
OPEC își menține punctul de vedere privind cererea de petrol

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, într-un raport lunar, a declarat că cererea mondială de petrol va crește cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 și cu 1,85 milioane de bpd în 2025. Ambele previziuni au rămas neschimbate față de luna trecută, transmite Reuters.

Un nou impuls al creșterii economice ar putea da un impuls suplimentar cererii de petrol. Previziunile OPEC privind creșterea cererii în 2024 sunt deja mai mari decât cele ale altor organisme de prognoză, cum ar fi Agenția Internațională pentru Energie, deși alianța mai largă OPEC+ continuă să reducă producția pentru a susține piața.

OPEC a declarat că se așteaptă ca o „tendință pozitivă” de creștere economică să se extindă până în prima jumătate a anului 2024 și și-a majorat cu 0,1 puncte procentuale previziunile de creștere economică pentru 2024 și 2025.

„Creșterea economică globală rămâne robustă”, a precizat OPEC în raport. „Potențialul de creștere suplimentară s-ar putea materializa în toate economiile majore din OCDE și din afara OCDE”.

Prețurile petrolului au găsit sprijin în 2024 din cauza conflictului din Orientul Mijlociu și a întreruperilor de aprovizionare, deși îngrijorările legate de menținerea unor rate ridicate ale dobânzilor au cântărit. Marți, petrolul Brent se tranzacționa în jurul valorii de 82 de dolari pe baril, în creștere cu 0,5%.

O creștere a prețurilor luna trecută a provenit dintr-o serie de factori, inclusiv atenuarea presiunii vânzărilor speculative, întreruperi ale aprovizionării, date macroeconomice mai puternice decât se așteptau și semne de robustețe a fundamentelor pieței petroliere, a declarat OPEC. 

OPEC estimează în prezent o creștere economică mondială de 2,7% în acest an și de 2,9% în 2025, susținută de așteptările privind o atenuare continuă a inflației generale pe parcursul acestui an și al anului viitor.

OPEC înregistrează o diferență comparativ cu AIE

Pentru acest an, așteptările OPEC privind creșterea cererii de petrol sunt mult mai mari decât expansiunea de 1,24 milioane de bpd prevăzută până acum de AIE. AIE, care reprezintă țările industrializate, urmează să își actualizeze joi previziunile.

OPEC și AIE s-au confruntat în ultimii ani pe teme precum cererea pe termen lung și necesitatea de a investi în noi surse de aprovizionare. AIE consideră că cererea de petrol va atinge un nivel maxim până în 2030, pe măsură ce lumea trece la o energie mai curată, ceea ce OPEC respinge.

Anterior, marți, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a declarat pentru Reuters că, în opinia sa, perspectivele OPEC privind cererea pe termen lung, care se referă la anul 2045 și nu prevede un vârf al cererii, sunt solide.

OPEC și alianța mai largă OPEC+ au pus în aplicare o serie de reduceri ale producției de la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața. O nouă reducere pentru primul trimestru a intrat în vigoare luna trecută.

Raportul OPEC a precizat că producția de petrol a OPEC a scăzut cu 350.000 bpd, până la 26,34 milioane bpd, în ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a ultimei runde de reduceri voluntare a producției.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite