Oficial: Guvernul a aprobat creşterea salariului minim de la 1 ianuarie. Câţi români vor beneficia de majorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Guvernul majorat, în şedinţa de luni, salarul minim pentru anul 2022, acesta fiins stabilit la valoarea de 2.550 de lei brut. Este vorba despre o creştere brută de 10,9 la sută, iar peste 1,9 milioane de oameni vor beneficia de această creştere.

”Astăzi Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022 (...) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută va ajunge la 2.550 de lei pe lună”, a anunţat, luni seară, după şedinţa de Guvern, ministrul Muncii, Raluca Turcan.  

”Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezentă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual”, a adăugat ministurl.  

Turcan a precizat că de această creştere vor beneficia 1.970.000 de oameni.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (...) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, dispune documentul. În momentul de faţă, cuantumul salariului minim brut pe ţară este de 2.300 de lei, ceea ce înseamnă o diferenţă de 250 de lei brut.

După cum scrie în nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul, la stabilirea salariului minim s-au avut în vedere:

  • rata inflaţiei de 5,0 %, prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP);
  • 2,1% - creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020, conform statisticilor europene;
  • creşterea câştigului mediu brut;
  • o parte din creşterea economică prognozată pentru 2021/2022, prin aplicarea unui coeficient de corecţie de 2%;
  • pentru anul viitor, deşi prognoza CNSP prezintă o creştere economică de 4,9 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluţia crizei sanitare atât în România, cât şi în principalele ţări partenere - Germania, Franţa, Italia, ţări care au impus restricţii noi ca urmare a unei creşteri a numărului de îmbolnăviri;
  • confom datelor Institutului Naţional de Statistică, pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariaţii cu venituri mici;
  • numărul important de angajaţi care au în prezent salariul minim, preponderent în mediul concurenţial;
  • evoluţia câştigului salarial mediu brut lunar în lei - început an 2022, 5.520 lei, prognozat la sfârşit de an 2022 de 5.889 lei, creşterea fiind de 6,68 %.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite