Oficial BNR, despre posibile creșteri de taxe și impozite după instalarea noului guvern: „Ne îndreptăm cu viteză către un zid”

0
0
Publicat:

Românii se pot aștepta la creșteri de taxe și impozite odată cu instalarea noului guvern, avertizează Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR) și fost bancher. Oficialul a declarat că situația economică a țării este „extrem de dificilă”, iar majorările fiscale sunt aproape inevitabile.

Cursul euro-leu a depășit marți, 6 mai, pragul psihologic de 5 lei. FOTO: Pixabay
Cursul euro-leu a depășit marți, 6 mai, pragul psihologic de 5 lei. FOTO: Pixabay

„Mă tem că nu se pot evita măriri de taxe la instalarea noului executiv”, a afirmat Rădulescu într-o intervenție făcută miercuri, 7 mai, la Digi24, explicând că România se confruntă cu un deficit bugetar „infernal de mare”, care se apropie de 10% din PIB. „Suntem în pragul de a fi coborâți în categoria nerecomandată investițiilor, ceea ce ar afecta grav capacitatea noastră de a ne finanța datoria”, a avertizat acesta.

Declarațiile vin în contextul în care cursul euro-leu a depășit marți, 6 mai, pragul psihologic de 5 lei. Deși deprecierea nu este considerată „foarte amplă”, Eugen Rădulescu atrage atenția că „piața este tensionată” și că „își caută un echilibru”. În doar două zile, moneda națională s-a depreciat cu peste două puncte procentuale – o evoluție fără precedent în România, chiar dacă obișnuită în alte țări din regiune, precum Ungaria sau Polonia.

Instabilitatea politică amplifică și mai mult problemele economice. „Avem o situație politică destul de tensionată, ca urmare a faptului că, în momentul de față, avem și președinte interimar, și prim-ministru interimar și președinte de Senat interimar. Piețele nu răspund pozitiv la asemenea incertitudine”, a explicat oficialul BNR.

„Aș vrea să vă reamintesc că, și după ce persoana numită ca potențial premier a câștigat primul tur din alegerile din noiembrie, piețele de capital și piața monetară au reacționat foarte rău, ceea ce arată că, dacă există o anumită percepție că suveranismul și izolaționismul și toate celelalte, ne-ar ajuta - o percepție care, după părerea mea, este greșită - ei bine, vă asigur că piețele nu apreciază așa ceva, iar rezultatul nu poate fi decât multă nervozitate pe piață”, a spus Eugen Rădulescu.

În acest context, Banca Națională a intervenit deja pentru a limita deprecierea leului. „BNR a cheltuit niște bani pentru a menține leul fără o depreciere foarte rapidă, dar nu de această magnitudine”.

Consilierul BNR acuză fostele guvernări că au acționat imprudent și au urmărit exclusiv câștiguri electorale, fără să adopte măsuri de redresare fiscală, deși avertismentele au fost lansate de ani buni. „Ne îndreptăm cu viteză către un zid și nu putem evita impactul decât dacă acționăm rapid și eficient. Din păcate, în ultimele luni, acest lucru nici măcar nu era posibil.”

Oficialul BNR a încheiat prin a declara că măsurile care se impun vor fi dure și nepopulare, dar necesare pentru a preveni colapsul financiar.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite