Euro explodează, buzunarele românilor se subțiază: puterea de cumpărare, în picaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile vor crește, slăbind puterea de cumpărare a românilor. Este anunțul economiștilor cu privire la efectele pe care le vor avea asupra românilor și economiei țării nivelul record atins de euro, dar și scăderea acțiunilor la BVB.

Grafic bursier care indicp scădere a prețurilor acțiunilor
Instalarea unei crize economico-financiare este iminentă. Foto Shutterstock

UPDATE Nou record istoric pentru euro

Banca Națioanală a României a afișat, miercuri, 7 mai 2025, un curs istoric la euro de 5.0991 lei, în creştere față de ziua de luni, când a depășit pragul de 5 lei.   

Efectele create de incertitudinile politice, pe fondul rezultatului de la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, care l-au indicat pe George Simion câștigător cu 41% din sufragii și pe Nicușor Dan cu aproape 21%, coroborate cu demisia premierului Marcel Ciolacu, au bulversat piețele financiare, spun economiștii. Marți la prânz, BNR a fost anunțat primul record pentru cursul euro de 5,03 lei/euro. Ulterior, toți indicatorii bursieri s-au întors „pe roșu” pentru a doua zi consecutiv.  

Mircea Coșea: Guvernul ne-a părăsit, iar asta face foarte rău economiei

Era de așteptat. BNR nu mai putea ține euro în frâu (după ce a cheltuit într-o zi și jumătate circa 3 miliarde de euro pentru menținerea stabilității cursului valutar - n.r.). Lucrurile sunt destul de complicate, pentru că România va obține foarte, foarte greu fonduri externe, iar dobânzile vor crește. Efecte negative vor fi și asupra românilor, pentru că vor crește prețurile produselor de import. Un leu slab ar trebui forțeze exporturile, dar România nu prea are ce exporta. Importăm circa 70% din consum”, a explicat, marți, profesorul de economie Mircea Coșea.

El a subliniat că „mulți au crezut că pot lăsa totul în sarcina BNR”, dar „BNR nu mai avea cum, a cheltuit deja peste 2 miliarde de euro luni, după rezultatul final al alegerilor prezidențiale”.

„Nu poți lăsa totul în seama politicii monetare a BNR. Guvernul ne-a părăsit. E un act iresponsabil pe care l-a făcut PSD, creând o stare de instabilitate care face foarte rău economiei. România merge prost pentru că este condusă prost. Gestul lui Ciolacu va fi comentat ani de zile de-acum încolo. Nu s-a mai întâmplat așa ceva”, a declarat Mircea Coșea.

Bogdan Glăvan: Statul se tot împrumută și asta slăbește leul

La rândul său, profesorul de economie Bogdan Glăvan a explicat pentru „Adevărul” că deprecierea leului este o urmare a faptului că a fost o cerere foarte mare de valută.

„A fost o busculație, o cerere foarte mare de valută. Lucrurile ar fi stat mult mai rău dacă nu ar fi intervenit BNR. Economia României va fi afectată prin prețuri și dobânzi. Dacă lucrurile se agravează, va avea efect și asupra inflației, care și așa este cea mai mare sau a doua cea mai mare din Europa. Vor crește ratele la bănci, pentru cei care au împrumuturi în valută și vor crește prețurile la produsele de import. Iar România importă foarte mult”, a adăugat Glăvan.

El a explicat că există două cauze principale care au dus la deprecierea leului, pe de o parte „slăbiciunea finanțelor publice, pentru că statul se tot împrumută, iar asta slăbește leul”, iar pe de altă parte rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Pentru că vine un om cu propuneri fanteziste, în conflict cu politicile UE. Am mai văzut situația asta în Ungaria. Simion  nu are nicio legătură cu politicile PNRR. CE va îngheța fondurile dacă iese Simion președinte. România se află într-o situație extrem de fragilă. Dacă iese Simion ajungem într-o situație în care nu vrem să intrăm. Dacă se continuă așa, Guvernul nu se va mai putea finanța”, a adăugat profesorul de economie.

Adrian Codîrlașu: Puterea de cumpărare a românilor va scădea

Deprecierea leului la peste 5,03 lei/euro va afecta puterea de cumpărare a românilor, a declarat pentru „Adevărul” și Adrian Codîrlașu, președintele CFA România - asociație a profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst.
„În contextul creșterii aversiunii la risc a investitorilor și a posibilelor retrageri de capital, era de așteptat ca și leul să se deprecieze. Banca națională a semnalizat cu ceva timp în urmă faptul că va permite o flexibilitate mai ridicată a leului. Lăsând o flexibilitate mai mare a leului, practic cursul va semnaliza modificarea aversiunii la risc a investitorilor. Deocamdată, deprecierea este redusă, până în 1.5%. Însă dacă va continua, impactul va fi asupra puterii de cumpărare, care se reduce, și a majorării ratei inflației, în contextul în care România este țară net importatoare de bunuri”, a declarat Adrian Codărlașu pentru „Adevărul”.

Record istoric: Cursul euro a ajuns la 5,03 lei, pe fondul instabilității politice

Cursul valutar a explodat, marți, depășind pragul psihologic de 5 lei, după ce luni s-au publicat rezultatele alegerilor prezidențiale care l-au propulsat pe George Simion în turul II, alături de Nicușor Dan.

Cursul euro leu a depășit marți pragul de 5 lei, ajungând la 5.0378, o creștere cu 6 bani față de ziua precedentă, când înregistrase 4.9775 lei, arată datele oficiale publicate la mijlocul zilei de Banca Națională a României.

image

Moneda euro a depășit 5 lei pe piața interbancară, pe fondul incertitudinii politice și fiscale. BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul I.

BNR a cheltuit miliarde de euro pentru a ține în frâu cursul valutar

„BNR a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde euro ca să țină leul stabil (grafic Reuters mai jos), adică 4% din toată rezerva națională. În numai 36 ore doar din cauza alegerilor din primul tur ... triplu decât în prima săptămână de COVID‑19 și dublu față de momentul declanșării războiului din Ucraina”, a informat marți economistul Iancu Guda.

image png

„Vă dați seama ce s-ar întâmpla cu piețele financiară dacă George Simion iese președinte, dizolvă parlamentul (are dreptul după 2 respingeri la propunerea de premier CG) și apoi face anticipate și îl impune premier pe Călin Georgescu (guvernare POT - AUR)? Rămânem fără bani în maximum 20‑30 zile, cursul trece lejer de 6 lei, inflația sare peste 15%, dobânzile peste 10%, se blochează totul financiar, fiscal dar și în economia națională reală. Stingem lumina!”, a adăugat economistul pe pagina sa de Facebook.

Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că în ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. „În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Suciu.

Bursa, din nou „pe roșu”

Marți la prânz, după ce BNR anunțase un nivel record pentru cursul euro de 5,03 lei/euro, toți indicatorii bursieri s-au întors „pe roșu”, BET cu o scădere de - 0,48%, BET-FI scădere de 2,54% și BETAeRO -2,19%

image

Pe „roșu” erau și companiile care fac parte din indicele BET, care indicau scăderi de până la 4,71%.

image
Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite