O țară din UE vrea să includă în Constituţie dreptul de a plăti cu numerar

0
Publicat:

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, vrea ca dreptul de a plăti cu bani lichizi să fie înscris în Constituţie, o idee pe care Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, o promovează de ani de zile, relatează Reuters.

Austria susţine plata cu bani cash, Foto: Profimedia
Austria susţine plata cu bani cash, Foto: Profimedia

Problema numerarului este foarte importantă pentru oameni”, a declarat Nehammer presei austriece, inclusiv agenției de presă APA.

Este important pentru mine ca numerarul să fie înscris în Constituție”, a spus oficialul. El i-a cerut ministrului de Finanțe, Magnus Brunner, să elaboreze o propunere înainte de o întâlnire cu băncile din septembrie, a adăugat sursa citată.

Austria se numără printre ţările cele mai iubitoare de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, austriecii s-au grăbit să meargă la bănci să-şi scoată banii şi au preferat să-i ţină acasă. Mulţi turişti sunt uimiți să constate că unele restaurante şi cafenele nu acceptă plata cu cardul, notează Reuters.

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Partidul Libertăţii (FPOe), antiimigraţie, este pe primul loc, cu un avans clar faţă de social-democraţii din opoziţie şi conservatorii lui Nehammer. Cancelarul austriac guvernează într-o coaliţie bipartită cu Verzii, partid de stânga.

Mandatul actualului parlament de la Viena se încheie în toamna anului viitor.

În ciuda asigurărilor repetate ale Băncii Naţionale a Austriei că nu există planuri de eliminare a numerarului, FPOe a susţinut că dreptul de a folosi numerar şi libertatea de a plăti în mod anonim sunt în pericol. Până acum, conservatorii au respins astfel de argumente.

FPOe l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă. „Nu vă este ruşine să furaţi idei în acest fel de la „maleficul şi extremistul" FPO? Nu mai aveţi idei proprii raţionale?" a declarat liderul FPOe, Herbert Kickl, într-un comunicat.

O majoritate de două treimi este necesară în parlament pentru a schimba Constituţia. Împreună, FPO şi conservatorii controlează doar circa 55% din locurile din camera inferioară.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Karl Nehammer a spus că „din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria". „Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul", a spus Nehammer.

Chiar dacă plata cu cardul şi alte mijloace electronice a devenit din ce în ce mai frecventă în multe ţări europene, Austria şi ţara vecină Germania rămân în continuare ataşate de numerar. Guvernul de la Viena spune că în fiecare an 47 de miliarde de euro sunt retrase de la ATM-urile din Austria, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9,1 milioane de locuitori.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite