O nouă încercare pentru programul Rabla Local: când încep înscrierile

0
Publicat:

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat, joi, deschiderea sesiunii de finanțare a Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, începând cu data de 21 aprilie 2023.

Românii pot primi 3.000 de lei la casarea unei maşini mai vechi de 15 ani, Foto: Arhivă Adevărul
Românii pot primi 3.000 de lei la casarea unei maşini mai vechi de 15 ani, Foto: Arhivă Adevărul

Astfel, unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora: 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59 .

Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, precizează reprezentanții AFM.

Potrivit acestora, cupă încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Ce presupune Rabla Local

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.

Inițial, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, în februarie, că programul Rabla Local va începe în martie.

Totuși, în urmă cu câteva săptămâni, oficialul preciza: „În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare.

În 2022, programul a fost amânat de mai multe ori din cauză că primarii nu au vrut să contribuie cu mai mult de 20% din primă.

În data de 2 noiembrie, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunța că sesiunea de lansare a programului va avea loc în prima parte din 2023. Aceasta era a treia amânare a lansării programului care trebuia să înceapă în septembrie.

Într-un proiect de ordin al Ministerului Mediului se precizazau și așa numitele praguri de finanțare în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

- 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;

- 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;

- 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;

- 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;

- 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite