Ministrul Mediului anunţă un program de tipul „Rabla” pentru companiile care deţin flote de maşini

0
Publicat:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, luni seara, că autoritățile ar putea implementa un program de tipul „Rabla” pentru autoturisme electrice care să se adreseze agenţilor economici care vor să îşi înnoiască parcurile auto.

Anul trecut an scos din circulație un număr de 100.000 de mașini uzate, mai vechi de opt ani, prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Practic, față de 2020, anul trecut am dublat numărul de rable scoase din circulație și dacă anul acesta începem și cu programul Rabla Local, prin care sprijinim autoritățile locale să plătească cei 3.000 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani, cu siguranță, și acolo vom ajunge la 150-200 de mii de mașini vechi scoase din circulație într-un an.”, a afirmat oficialul, luni seară, la TVR Info.

Ministrul Mediului anunță un nou Program Rabla, Foto: Arhivă Adevărul
Ministrul Mediului anunță un nou Program Rabla, Foto: Arhivă Adevărul

Întrebat despre programul privind cumpărarea de mașini exclusiv electrice, Tanczos Barna a transmis: „Anul acesta, în penultima săptămână din decembrie, am avut 14.976 de mașini electrice finanțate. Am trecut de 15.000 până la sfârșitul anului. Vom majora bugetul cu cel puţin 15% la maşinile electrice şi vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare de 200.000 de euro pentru maşinile electrice. Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei, prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o chemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private.”

Ministrul Mediului a menţionat că printre firmele care pot beneficia de program sunt cele de taximetrie sau de distribuţie.

Tanczos s-a declarat bucuros că începe să crească numărul maşinilor electrice, în Capitală, dar şi în ţară, inclusiv în mediul rural, autoturisme folosite pentru navetă pe distanţe scurte.

Ce mă bucură este faptul că atunci când trec prin București văd mașini electrice înmatriculate cu numere verzi.”, precizat ministrul.

Stații de reîncărcare

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice, Tanczos Barna a spus că este nevoie de acest lucru, anunţând că sunt contracte semnate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) cu peste 1.000 de primării pentru realizarea de staţii de încărcare, iar Ministerul Dezvoltării va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare.

Sunt convins că în doi-trei ani de zile infrastructura va fi mult, mult mai bine dezvoltată decât până acum”, a adăugat ministrul.

Acesta a subliniat că România este „foarte departe” de a opri finanţarea pentru achiziţionarea de maşini electrice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite