O companie finlandeză vrea să vândă mâncare făcută din electricitate, apă şi aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solar Foods produce un nou tip de proteină folosind doar electricitate, apă şi aer, foto Solar Foods
Solar Foods produce un nou tip de proteină folosind doar electricitate, apă şi aer, foto Solar Foods

Solar Foods, o companie finlandeză din industria alimentară, plănuieşte ca în doi ani să vândă mâncare făcută din electricitate, apă şi aer în magazinele din Europa, scrie The Guardian.

Compania din Helsinki va căuta să obţină o licenţă de comercializare din partea Uniunii Europene în cursul acestui an, urmând să înceapă producţia efectivă din 2021. Solar Foods lucrează deja cu Agenţia Spaţială Europeană pentru crearea unui produs similar cu făina, care poate fi folosit de astronauţi.

Praful produs de compania finlandeză este cunoscut sub numele de Solein şi poate fi adăugat ca ingredient produselor alimentare. Modul în care este produs este similar cu cel prin care este produsă berea, microbii puşi în lichid fiind hrăniţi cu dioxid de carbon şi bule de hidrogen emanate din apă în urma utilizării electricităţii. Odată ce sunt uscate, proteinele obţinute prin această metodă se transformă în praful respectiv. 

”Este un cu totul nou tip de mâncare, un nou tip de proteină, diferit de toate alimentele de pe piaţă prin modul în care este produs, fără agricultură sau acvacultură”, a spus Pasi Vainikka, directorul executiv al companiei. Mai mult, acesta consideră că produsul reprezintă o adevărată revoluţie în producerea de alimente, metoda după care este creat neutilizând niciun ingredient de origine animală sau vegetală. Nu doar că poate fi utilizat ca ingredient în diferite feluri de mâncare, dar Vainikka crede că este posibil ca praful Solein să fie făcut să arate ca pâinea sau carnea.

Dacă produsul este mai mult decât un experiment şi se dovedeşte a fi viabil, potenţialul acestuia ar fi uriaş. Având în vedere contribuţia ridicată a industriei alimentare la emisiile de carbon şi faptul că jumătate din pământul locuibil al planetei este folosit pentru agricultură, praful Solein poate servi ca un substitut mult mai ecologic pentru majoritatea alimentelor produse în prezent.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite