Numărul rușilor care au ajuns miliardari a crescut în timpul războiului

0
Publicat:

Ultrabogații ruși și-au văzut averile crescând în ultimul an, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra Rusiei din pricina invaziei sale în Ucraina, conform topului Forbes al celor mai bogați miliardari de pe planetă, care a fost făcut public miercuri, relatează The Moscow Times.

Numărul rușilor a căror avere este de peste 1 miliard de dolari a crescut.Foto:Shutterstock (Arhivă)
Numărul rușilor a căror avere este de peste 1 miliard de dolari a crescut.Foto:Shutterstock (Arhivă)

Avuția totală a miliardarilor ruși a înregistrat o creștere de la 353 de miliarde de dolari în anul 2022 la 505 miliarde de dolari în acest an, creșterea medie pe persoană fiind de 600 de milioane de dolari. 

În răstimp, numărul rușilor a căror avere este de peste 1 miliard de dolari a crescut la 110, topul fiind completat de alte 22 de persoane. De asemenea, numărul ar fi fost mult mai mare dacă cinci miliardari nu ar fi renunțat la cetățenia rusă în urmă cu un an, conform Forbes. 

Numărul oligarhilor ruși pare să crească în pofida sancțiunilor occidentale și a unei economii rusești care s-a contractat cu 2,1% în urmă cu un an. 

Totuși, anul 2022 a fost marcat de prețuri mari la materiile prime, care sunt un factor important pentru averile rușilor. 

Conform Forbes, cel mai avut rus era Andrei Melnichenko, întemeietorul și fostul beneficiar al producătorului elvețian de îngrășăminte EuroChem Group și al companiei de energie și cărbune SUEK, care are o avere de 25,2 miliarde de dolari. 

Magnatul nichelului Vladimir Potantin ocupă al doilea loc în top. Averea acestuia a crescut din nou la 23,7 miliarde de dolari, după ce în urmă cu un an a înregistrat o scădere de 9,7 miliarde de dolari. 

Ulterior, Vladimir Lisin, care se află la conducerea NLMK Group, un important producător rus de produse din oțel, se află pe locul al treilea cu 22,1 miliarde de dolari. 

Conform Forbes, această creștere ar fi fost cauzată de faptul că topul din anul precedent a fost elaborat după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina. 

Din cei 110 oligarhi ruși aflați în topul din acest an al celor mai bogați miliardari de pe planetă, 46 sunt sancționați de SUA, Marea Britanie și UE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite