Numărul insolvenţelor din România, de două ori mai mare decât media din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 2

Pierderile produse creditorilor de către firmele insolvente în 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, au informat reprezentanţii Coface, susţinând că numărul insolvenţelor din România este dublu faţă de media din Europa Centrală şi de Est (ECE).

"Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 3% faţă de 2016, când s-au înregistrat 8.053 de noi proceduri. În ciuda minimului din ultimii 15 ani, România raportează un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce înseamnă de aproape două ori peste media din Europa Centrală şi de Est. În acest context, este mai important să evaluăm calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor şi a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din această perspectivă, 2017 a înregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, în anul anterior", consideră specialiştii Coface.

Potrivit acestora, pierderile produse creditorilor de către firmele insolvente în 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei. Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă raportate de către firmele insolvente în 2017 se ridică la 47.578, cu 32% mai mic faţă de cel din anul anterior.

Cauzele insolvenţelor sunt finanţarea deficitară a investiţiilor, investiţiile greşite şi politica agresivă a dividendelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite