Nuclearelectrica: „Sperăm să semnăm contractul cu chinezii în acest an, dar nu în orice condiţii. Există un plan B“

0
0
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro

Contractul dintre Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construirirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro, ar putea fi semnat în acest, dar nu „în orice condiţii“, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

„Cu siguranţă vom ajunge în acest an la o concluzie. (...) Noi vrem să semnăm contractul în acest an, dar nu în orice condiţii“, a spus ea, într-un interviu pentru Mediafax.

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica a selectat compania China General Nuclear Power Corp (CGN) în luna octombrie a anului trecut în vederea construirii celor două reactoarel nucleare. CGN a fost singurul ofertant şi ar urma să fie acţionarul majoritar al companiei mixte care va derula investiţia.

„Compania chineză, la fel cum ar face orice altă companie din lume, cere cât mai multă securitate şi cere să i se garanteze multe lucruri. Avem nevoie de proiect, facem toate eforturile să îl ducem la realitate. Noi trebuie să facem proiectul fezabil, dar nu pentru o companie sau alta, ci pentru oricine. Asta este lista priorităţilor. Scopul nostru este să construim un proiect care să aibă sens pentru orice investitor de pe lumea asta, nu pentru un investitor anume“, a spus Lulache.

Întrebată ce va face compania de stat în cazul în care nu ajunge la o înţelegere cu compania chineză, Lulache a afirmat: „Teoretic, întotdeauna există un plan B“.

Proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4, iniţiat încă din perioada regimului comunist, a fost reactivat în 2007, investitorii selectaţi fiind RWE (Germania), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia) şi ArcelorMittal România. Primii patru au renunţat în 2010, iar Enel şi ArcelorMittal au părăsit proiectul la finele lui 2013. Nuclearelectrica este în acest moment singurul acţionar al companiei de proiect.

Statul deţine, prin Ministerul Energiei, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

China General Nuclear Power Corp a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.

Proiecte pe fonduri europene

Lulache a mai afirmat că societatea vrea să acceseze fonduri europene pentru confinanţarea mai multor proiecte a căror valoare cumulată se ridică la aproape 200 milioane de euro.

Proiectul cu cea mai mare valoare, de 160 milioane de euro, vizează realizarea une instalaţii de detritiere, adică scoaterea tritiului din apa grea utilizată la producerea electricităţii în reactoarele nuclearelectrice de la centrala din Cernavodă. 

Taxa pe stâlp

De asemenea, producătorul de electricitate va plăti în acest an circa 60 milioane de lei impozit pe construcţii speciale, în scădere cu 32% faţă de nivelul de 89 milioane de lei achitat în 2014, ca urmare a reducerii taxei de la 1,5% la 1%.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/reactoarele-3-i-4-nuclearelectrica-china-general-n" target="_blank">View the story "reactoarele 3 şi 4 nuclearelectrica china general nuclear power corp" on Storify</a>]

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite