Răzvan Nicolescu: România a investit prea mulţi bani în proiectul nuclear ca să se oprească acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va continua proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, întrucât a investit până în prezent fonduri semnificative, de peste un miliard de dolari, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Am decis de curând să repornim programul nostru nuclear. În unităţile 3 şi 4 am investit peste 1 miliard de dolari. Niciun politician responsabil nu poate spune să ne oprim acum“, a afirmat Nicolescu la un forum economic.

El a adăugat că este „crucial“ ca investiţia să continue. „Încă nu este nimic decis, dar este crucial să continuăm investiţia. Să vedem când. (...) Prezentul nu arată prea rău, iar pentru viitor perspectivele sunt foarte bune“ a mai spus Nicolescu.

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica a selectat săptămâna trecută compania China General Nuclear PowerCorporation pentru continuarea lucrărilor de construcţie a unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, investiţie de 6,5 miliarde de euro.

China General Nuclear Power Corporation a fost singurul ofertant şi va fi acţionar majoritar în compania de proiect.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă, prin cele două reactoare funcţionale, aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

„Contractele pentru diferenţă“ înseamnă subvenţii de la buget

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă necesită, însă, un sprijin financiar consistent, având în vedere valoarea mare a proiectului.

Principala cauză pentru care acest proiect are nevoie de stimulente este, paradoxal, afluxul de subvenţii din domeniul energiei regenerabile, care au dus la o inflaţie de proiecte în domeniile eolian şi fotovoltaic. Corelat cu faptul că România are deja supracapacitate în domeniul energiei electrice, acest lucru face ca marile proiecte să nu mai fie sustenabile în condiţii normale de piaţă.

Problema este că, la actualele niveluri ale preţului energiei pe OPCOM, în jur de 160 de lei/MWh, proiectul nu este fezabil din punct de vedere economic. 

Ca să fie rentabil şi să obţină finanţare de la bănci, este nevoie ca operatorul să aibă un profit minim. Iar pentru ca acest minim să existe, statul doreşte să folosească un mecanism inventat în Marea Britanie, respectiv „contractele pentru diferenţă“. Mai exact, investitorul vinde energia pe OPCOM şi va primi de la bugetul statului diferenţa între preţul din tranzacţie şi cel necesar rentabilităţii. Pe lângă contractele pentru diferenţă, mai sunt analizate şi alte posibile forme de sprijin, cum ar fi posibilitatea emiterii unor garanţii de stat. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite